Mainos
Mainos

Naiset miehiä sairastelevampia

Naisilla on myös kolmanneksen enemmän lääkärin määräämiä sairauslomia kuin miehillä. Lyhyiden poissaolojen taustalla taas on monia erilaisia syitä.

Naisilla on tuoreen tutkimuksen mukaan enemmän terveysongelmia kuin miehillä. He myös kärsivät useammin työn kuormittavuudesta ja työuupumuksesta.

Helsingin yliopiston kansanterveystieteen ja sosiologian laitosten yhteishankkeena tehty tutkimus osoittaa, että kunta-alan naisilla on peräti 46 prosenttia enemmän lyhytaikaisia sairauspoissaoloja kuin miehillä. Naisilla oli myös kolmanneksen enemmän lääkärin määräämiä sairauslomia kuin miehillä.

Yli kaksi viikkoa kestäneissä sairauslomissa sukupuolten väliset erot kuitenkin tasoittuivat, ja yli 60 päivän poissaoloissa eroavuutta poissaolojen määrissä ei enää ollut.

Tutkijoiden mukaan pitkät sairauslomat kuvaavat lyhyitä paremmin pitkäaikaissairastavuutta; lyhyiden poissaolojen taustalla taas on monia erilaisia syitä.

Tutkimuksessa oli mukana lähes 7 000 Helsingin kaupungin 40-60-vuotiasta työntekijää, joiden poissaoloja seurattiin lähes neljän vuoden ajan.

Poissaolojen taustojen lisäselvitys tarpeen

Jo useat aikaisemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että naisilla on enemmän sairauspoissaoloja kuin miehillä, mutta syytä tähän ei ole tiedetty.

Selitykseksi on esitetty, että naisilla todella olisi miehiä enemmän terveysongelmia tai että he tunnistaisivat sairauden oireet ja hakisivat lääketieteellistä apua herkemmin kuin miehet, mutta on myös arveltu, että naiset reagoivat miehiä herkemmin sekä fyysisiin että psykososiaalisiin ongelmiin työpaikalla tai että heidän olisi vaikeampi sovittaa yhteen työ- ja perhe-elämää.

Tässä tutkimuksessa poissaoloihin vaikuttavia tekijöitä etsittiin työntekijöiden yleisestä terveydentilasta, työolosuhteista ja perheeseen liittyvistä tekijöistä.

Tutkijan mukaan erot eivät johdu siitä, että naiset jäisivät miehiä herkemmin sairauslomalle. Perheolotkaan eivät hänen mukaansa vaikuttaneet mainittavasti eroihin.

- Kysymys ei siis ollut siitä, että naiset näiden syiden vuoksi jäisivät miehiä herkemmin sairauslomalle, vaan siitä, että näitä ongelmia oli heillä enemmän kuin miehillä, dosentti Mikko Laaksonen huomauttaa.

- Tässä tutkimuksessa tarkasteltavana olleet tekijät eivät täysin selittäneet sukupuolten välistä eroavuutta lyhytaikaisissa sairauspoissaoloissa. Poissaolojen taustatekijöiden lisätutkimus olisi tarpeen, sillä kaikista sairauspäivistä juuri lyhytaikaiset poissaolot muodostavat suurimman osan, Laaksonen sanoo.

Occupational and Environmental Medicine -tiedelehdessä julkaistu tutkimus on osa Helsinki Health Study -tutkimushanketta.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme