Mainos
Mainos

Naiset saivat yhden kansanedustajan lisää

Eduskunnan uudessa kokoonpanossa on yksi nainen enemmän kuin edellisessä. Naisia suosivat erityisesti vihreiden äänestäjät.

Tanja Karpela sai naisista eniten ääniä.

Uusien kansanedustajien joukossa on 75 naista. Naisedustajia valittiin yksi enemmän kuin vaaleissa 1999. Naisten ääniosuudeksi tuli 37,5 prosenttia.

Uutta ennätystä ei pienestä lisäyksestä huolimatta nyt syntynyt. Vuoden 1991 vaaleissa kansanedustajaksi pääsi 77 naista 38,5 prosentin ääniosuudella. Vuonna 1995 seurasi selvä lasku, sillä naisia valittiin vain 67.

Keskustalla varsin miesvaltaista

Eduskuntaryhmistä naisvaltaisin on tuttuun tapaan vihreiden ryhmä. Heidän neljästätoista edustajastaan yksitoista on naisia.

RKP:n paikat menevät tasan, jos Ahvenanmaan edustajaa ei lasketa mukaan - neljä kummallekin sukupuolelle.

Keskusta sai naispuheenjohtajasta huolimatta varsin miesvaltaisen ryhmän. Miehiä valittiin 42 ja naisia 13. Samoin kävi vasemmistoliitolle, joka sai läpi viisi naista ja 14 miestä.

SDP:n 53 edustajasta 29 on miehiä ja 24 naisia. Kokoomuksen 40 edustajan ryhmään mahtui 15 naista. Kristillisdemokraatit saivat läpi kolme naista.

Edellisiin vaaleihin verrattuna naiset etenivät SDP:ssä ja vihreissä. Keskustalaisia naisia valittiin myös viimeksi 13. Vasemmistoliitossa naiset menettivät yhden paikan verrattuna viime vaaleihin.

Vaalipiireissä merkittäviä eroja

Vaalipiirien välillä syntyi näissä vaaleissa varsin merkittäviä eroja. Helsingissä on nyt "akkavalta", sillä naisia valittiin 11, miehiä kymmenen.

Varsinais-Suomikin on naisten aluetta, koska valittujen joukossa on yhdeksän naista ja kahdeksan miestä. Hämeessäkin kuljetaan hameessa: naisia kahdeksan, miehiä kuusi.

Pirkanmaalla tuli tasajako, naisia yhdeksän, miehiä samoin. Muissa vaalipiireissä valittiin enemmän miehiä.

EU-parlamentista kolme naista eduskuntaan

Uuteen eduskuntaan siirtyy kolme EU-parlamentaarikkoa. He kaikki ovat naisia. Heidi Hautala aikoo aloittaa työt eduskunnassa heti, mutta Marjo Matikainen-Kallström (kok.) ja Astrid Thors (r.) jättävät EU-parlamentin vasta ensi vuonna vaalien yhteydessä. Matikainen-Kallströmin varamieheksi eduskuntaan tulee Tapani Mäkinen, Thorsia tuuraa vaaleissa pudonnut Christina Gestrin. Neljäs eduskuntaan yrittänyt europarlamentaarikko oli kristillisdemokraattien puoluesihteeri Eija-Riitta Korhola, joka jäi kauas valinnasta.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme