Mainos
Mainos

Naisjärjestöt pesivät kätensä Kanerva-jupakasta

Ilkka Kanervan tekstiviestittely on osoittautunut poikkeuksellisen vaikeaksi aiheeksi naisjärjestöille ja -verkostoille.

Kanervan viestisekoiluihin ei haluta, eikä ole viime viikkoina haluttu, ottaa kantaa.

Suomen suurin naisorganisaatio Naisjärjestöt yhteistyössä (Nytkis) vietti hiljattain Suomalaisen naisen ääni -juhlavuotta. Kanerva-jupakassa Nytkis mykistyi. Pääsihteeri Tanja Auvinen pitää kysymystä hankalana.

- On totta, että hiljaista on ollut. Ihmiset ovat varovaisia. Haemme perinteisesti konsensusta, ja mittavan yhteistyön perinne voi estää tiettyjä ulostuloja.

Naisjärjestöjen keskusliitosta puolestaan kerrotaan, että järjestö on maltillinen ja hidasliikkeinen, eikä mitään kannanottoja Ilkka Kanervaan liittyen ole.

- Ike-sisältöisiä keskusteluita ei ole käyty, toteaa pääsihteeri Leena Ruusuvuori.

Naiskansanedustajien verkoston tehtävänä on käsitellä erityisesti naisia koskettavia poliittisia kysymyksiä. Väistyvän ulkoministerin tekstiviestittelyä verkosto ei ole puinut. Varapuheenjohtaja Merja Kyllösen (vas.) mukaan keskustelulle ei nähty tarvetta.

Kokoomusnaisten puheenjohtaja Henna Virkkunen kertoo, että järjestöllä ei ole ollut virallista kantaa asiaan. Virkkunen toteaa kuitenkin, että Kanervan käytös on ollut sopimatonta. Kaiken kaikkiaan Kanerva on toiminut kokoomusnaisten suuntaan myönteisesti.

- Hän on aina suhtautunut kannustavasti ja mukavasti meidän toimintoihimme ja esityksiimme. Että siinä mielessä emme halunneet ottaa tässä mitään pitkälle meneviä kannanottoja.

Kalsarit ja yksi kannanotto

Naisasialiitto Unioni lähetti ulkoministerille postissa telaketjufeministialushousut.

Tällä eleellä unioni halusi viestittää, että yhä suurempi osa naisista kannattaa feminismiä. Unionin hallituksen puheenjohtaja Veronika Honkasalo olisi kaivannut naisten kriittisiä äänenpainoja myös julkisuudessa.

- Tämän alushousutempauksen ideana oli raivata tilaa keskustelulle ja osoittaa, että maskuliininen poliittinen kulttuuri on Suomessa vielä hyvin vahva. Ja kyllä minua ihmetyttää se, että naispoliitikot ovat kommentoineet tätä selkkausta hyvin vähän. Se kertoo siitä, että miehiset valtarakenteet ovat niin lujat, että naisena on vaikea päästä tuomaan esiin kriittistä näkökulmaa ilman, että oma asema olisi vaakalaudalla.

Naistoimittajien yhdistys tuli maaliskuun puolivälissä julkisuuteen kannanotollaan, joka epäili ulkoministerin uskottavuutta. Toimittajat totesivat, että Suomen johtavat ministerit sekoilevat näyttävästi. Yhdistyksen puheenjohtaja Eeva Koskinen pitää naisorganisaatioiden hiljaisuutta koko Kanerva-jupakan aikana merkillisenä.

- Ehkä ollaan niin kiltisti ruodussa ja hoetaan, että ei ole minun asiani asettaa ministerin toimintaa kyseenalaiseksi tai vaatia eroa. Meillä ei ole sellaiseen käytökseen siviilirohkeutta.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme