Mainos

Naisjohtajien tempaus: Tavoitteena sata uutta oppisopimuspaikkaa

Juha Ruununoksa tekee espoolaisessa Lidlissä pääasiassa vuorovastaavan töitä. Hän on kouluttautunut ammattiin oppisopimuksella.

– Jos saa ammattitutkinnon ja rahaa siinä sivussa, mikä voisi olla parempaa, hän sanoo.

Ruununoksa ihmettelee, miksei useampi yritys tarjoa nuorille oppisopimuspaikkaa.

– No ei niitä yrityksiä näy missään. Sen pitää lähteä työntekijästä itsestään liikkeelle, jos haluaa saada paikan. Työvoimatoimisto antaa tukea siihen, mutta työntekijän täytyy itse tehdä se uskonloikkaus, jos näin voidaan sanoa.

Lidlissä työntekijöitä onkin koulutettu oppisopimuksilla jo vuosia.

– Me haluamme työantajana sitouttaa oppisopimuskoulutuksella työntekijöitämme toimialaan ja yritykseemme. Olemme huomanneet, että ammattitaito ja sitoutuneisuus kehittyy sitä kautta, Lidl Suomen henkilöstöpäällikkö Maria Hekkala sanoo.

Yritykset eivät tarjoa paikkoja oma-aloitteisesti

Lidl on yksi niistä yrityksistä, jotka ovat lähteneet mukaan naisjohtajien Oppisopimushaaste.fi -kampanjaan. Sen tavoitteena on luoda Suomeen 100 uutta oppisopimuspaikkaa. Toistaiseksi yrityksiä on lähtenyt mukaan noin 30, oppisopimuspaikkoja on hankittu 70-80.

Kampanjaa vetävän Tina Nyforsin mukaan Suomessa yritykset eivät juurikaan tarjoa oma-aloitteisesti nuorille mahdollisuuksia oppisopimuksiin. Esimerkiksi Keski-Euroopassa oppisopimus on huomattavasti yleisempi reitti työelämään.

– Tässä kampanjassa yritykset nimenomaan hakevat nuoria, kun aikaisemmin nuoret ovat itse joutuneet hakemaan näitä työpaikkoja. Tässä on tapa tuoda uudestaan esiin sitä vanhaa kisälli-mestari-periaatetta, itse Locnet Oy:n toimitusjohtajana työskentelevä Nyfors sanoo.

Työantaja saa nyt korotettua koulutuskorvausta

Myös päättäjillä tuntuu nyt olevan halua kehittää oppisopimusjärjestelmää.

Osana koulutustakuuta työantajille oppisopimuspaikasta maksettavaa korvausta on korotettu reippaasti. Korotettu korvaus on peruskoulunsa vuonna 2013 päättävän nuoren työllistämiseen ensimmäisenä vuonna 800 euroa kuukaudessa, toisena vuonna 500 euroa kuukaudessa ja kolmantena 300 euroa kuukaudessa. Monelle työantajalle juuri oppisopimusjärjestelmän kustannukset ovat olleet punainen vaate.

Lisäksi viisi sosiaali- ja terveysministeriön nimeämää työpankkia on keväästä lähtien tarjonnut nuorille oppisopimuskoulutusta. Työpankit auttavat yrityksiä hoitamaan kaiken oppisopimuksiin liittyvän hallinnollisen työn. Sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikon (kok.) mukaan palvelun suosio on ollut jopa yllättävän hyvä.

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot