Mainos
Mainos

Naisopiskelijoiden ruumiinkuva ei vastaa todellisuutta

Vääristynyt ruumiinkuva on naisopiskelijoiden keskuudessa yllättävän yleistä.

Korkeakouluissa opiskelevista naisista melkein 40 prosenttia arvioi olevansa ylipainoisia, vaikka pituutta ja painoa suhteuttavalla indeksillä mitattuna ylipainoisia on vain reilut 13 prosenttia.

-Tämä on aika hätkähdyttävä ja hälyttävä havainto, ja se kertoo naisten vääristyneestä ruumiinkuvasta, yleislääkäri Kristiina Kunttu Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön Turun terveysasemalta kertoo.

-Miehissä tätä ilmiötä ei näkynyt, ennemminkin niin, että jotkut hoikat miehet kokivat olevansa alipainoisia.

Korkeakouluopiskelijoiden terveyttä on suunniteltu tutkittavaksi joka kolmas vuosi. Viime vuonna tehty, pääosin YTHS:n rahoittama ja Kansaneläkelaitoksen julkaisema tutkimus on sarjan ensimmäinen. Tutkimusaineistosta ilmenee, että vajaalla 10 prosentilla opiskelijanaisista on syömishäiriö.

-Opiskelijoiden tila ennustaa ainakin jossakin määrin koko väestön terveyden kehitystä, sillä opiskelijat ovat näissäkin asioissa edelläkävijöitä, Kunttu kertoo.

Tämän vuoksi opiskelijanaisten syömisongelmien yleisyys ja vääristynyt käsitys omasta painostaan ovat Kuntun mielestä erityisen huolestuttavia.

Stressi vaivaa opiskelijoita

Tutkimuksessa kysyttiin 5 000 korkeakouluopiskelijalta omaa arviota terveydentilasta. Suurin osa, lähes 90 prosenttia, koki terveydentilansa hyväksi, mutta erilaisia oireita koettiin siitä huolimatta runsaasti. Etenkin stressi vaivaa monia.

-Sosiaaliset suhteet ovat stressinhallinnassa tärkeitä. Esimerkiksi yhdistysaktiivisuus parantaa terveyttä, ja siihen voidaan vaikuttaa yhdistystoiminnan monipuolisuudella, Kunttu kertoo.

Asenteita voidaan muuttaa

Korkeakouluopiskelijat polttavat tupakkaa varsin vähän. Alle 10 prosenttia mies- ja naisopiskelijoista tupakoi. Vielä 1970-luvun puolivälissä 25-40 prosenttia miesopiskelijoista tupakoi.

-Tämä osoittaa sen, että asiat voivat muuttua. Myös nykyisiin asenteisiin voidaan vaikuttaa, Kunttu vakuuttaa.

Alkoholin käyttöasenteissa olisikin parantamista, sillä puolet opiskelijamiehistä ja neljännes naisista ylittää turvallista alkoholinkäyttöä kuvaavan rajan.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme