Mainos

Näissäkin vaaleissa äänestetään Kekkosta

Suomen edesmennyt presidentti Urho Kaleva Kekkonen saa näissäkin eduskuntavaaleissa ainakin muutaman äänen. Yksi potentiaalinen äänisaalispaikka on muistihäiriöisten hoitokoti Iltatähti Vantaalla, jossa järjestetään ennakkoäänestys tänään.

Muun muassa dementiaa kärsivien potilaiden keski-ikä on 84 vuotta, ja heistä monet muistelevatkin nuoruutensa vaaleja, koska sairauden ensimmäisiä oireita on lähimuistin menetys. Vanhat asiat ovat kyllä hyvin mielessä.

– Muistellaan lapsuuden ja nuoruuden äänestyksiä, jotka ovat siihen aikaan olleet vielä isompia asioita kuin nykyään, sanoo hoitokoti Iltatähden johtaja Arja Tarvainen.

Potilaan kyvyn äänestää vaaleissa arvioi lähinnä henkilökunta.

– Asukas saattaa tuntemattomalle sanoa hyvää päivää ja jutella säästä ihan asianmukaisesti. Me tunnemme heidät vuosien takaa ja tiedämme heidän vointinsa paremmin.

– Mutta kyllä asukas saa käydä kirjoittamassa Kekkosen nimen vaalilappuun. Kaikille suodaan äänestämisen mahdollisuus, se on heidän asiansa, sanoo Tarvainen.

Iltatähdessä on keskusteltu tämän kuun eduskuntavaaleista vilkkaasti.

– Vaalikeskusteluja on seurattu ja asiasta puhuttu. Täällä on juuri eräs rouva odottamassa, että äänestys alkaa. Hän sanoo äänestävänsä samaa ehdokasta kuin ennenkin.

Äänestäminen on vaativa toimenpide

Oikeusministeriön vaalijohtaja Arto Jääskeläinen kertoo vaalitoimikunnan erikseen menevän toimittamaan äänestystä muun muassa muistihäiriöisten kotiin, psykiatrisiin sairaaloihin ja vankiloihin.

- Tapauskohtaisesti arvioidaan onko henkilö selvillä siitä mitä on tapahtumassa ja mitkä vaalit ovat kyseessä, sanoo Jääskeläinen.

Hänen mukaansa esimerkiksi psykiatrisissa sairaaloissa tulee silloin tällöin tilanteita, että henkilökunta ja vaalitoimikunta arvioivat henkilön olevan kykenemätön äänestämään.

Varsinaisissa vaalihuoneissa tilanne on toinen.

– Jos joku tulee paikalle ja hänellä on käsitys, että vaalit on kyseessä, ja lisäksi hän menee koppiin ja pystyy vielä kirjoittamaan ehdokkaan numeron, niin kyllä siinä tilanteessa on aika korkea kynnys kenenkään lähteä kyseenalaistamaan henkilön kykyä äänestää.

– Äänestäminen on lopulta aika vaativa tehtävä. Pitää pystyä liikkumaan, tietää mitkä vaalit on kyseessä, olla valinnut ehdokas ja pystyä kirjoittamaan numero niin, että siitä saa selvää, pohtii Jääskeläinen.

– Se ei ole ihan helppo juttu, mutta sitä me kukkeimmassa äänestysiässä olevat emme aina tule ajatelleeksi.

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot