Mainos
Mainos

Näistä allergioista Suomi kärsii

Suomessa joka toinen suomalainen kärsii jossain vaiheessa elämäänsä allergioista.

– Tämä on vakava aihe. Ihmistä ei saa vähätellä, jos hänellä on allergia, muistuttaa Allergia- ja Astmaliiton allergianeuvoja Johanna Värmälä.

Tilastojen mukaan yleisimmin allergia ilmentyy suomalaisilla nuhana. Allergista nuhaa joutuu niiskuttamaan noin 30 prosenttia väestöstä.

– Allergista nuhaa on monenlaista. Käytännössä se voi johtua eläimistä ja kausiluontoisesti siitepölystä. Jatkuva allerginen nuha on yleisin silloin, kun on allerginen esimerkiksi tietylle ruualle, eläimille, työperäisille allergeeneille, kuten jauhopölylle ja rakennusten sisäilmaongelmille, Värmälä listaa pikaisesti.

Allerginen nuha on myös voimakkuudeltaan erilaista, riippuen allergian ärhäkkyydestä.

– Siitepölyallergia aiheuttaa vesinuhaa, tukkoisuutta, aivastelua ja hiekkaisuuden tuntemista silmissä. Osa voi saada jopa keuhko-oireita, Värmälä kertoo.

Nuhan lisäksi väestöstä 20 prosenttia voi kärsiä erityyppisistä ihottumista. Astmaa sairastaa kahdeksan prosenttia ja ruoka-aineallergioista kärsii tilastojen valossa 2-8 prosenttia.

– Ruoka-aineallergiat ilmenevät usein lapsilla ja aikuisilla erityyppisinä oireina. Lapsilla voi ruoka-aineallergia ilmentyä iho- ja suolisto-oireina. Toki voi olla myös muita voimakkaita oireita. Aikuisilla oireet voivat olla lieviä suuoireita tai ruuansulatuskanavan oireita, Värmälä kuvailee.

Lue lisää allergiasta: allergia.fi

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme