Mainos

Näistä riidellään eniten

Taantuma on kääntänyt kuluttajariitojen määrän laskuun. Esimerkiksi valmismatkoja, autokauppaa ja puhelinpalveluja koskevia valituksia on alkuvuoden aikana jätetty kuluttajariitalautakuntaan selvästi vuoden takaista vähemmän.

- Laskun taustalla on mitä ilmeisimmin taloudellinen tilanne, joka on vähentänyt kuluttajasopimusten määrää. Toisaalta kireä rahatilanne ei vielä näytä aiheuttaneen ylimääräisiä erimielisyyksiä, vaikka voisi ajatella että talouden tiukentuessa kiistellään viimeisestäkin sentistä, kuluttajariitalautakunnan puheenjohtaja Pauli Ståhlberg pohtii.

Esimerkiksi asunto- ja autokauppaa koskevien kuluttajariitojen väheneminen selittynee pitkälti sillä, että kun ei tehdä kauppoja, ei synny myöskään aihetta valituksiin.

Suhteessa eniten ovat kuitenkin vähentyneet valmismatkoja koskevat valitukset, joiden määrä tipahti peräti kolmanneksella. Sille on Ståhlbergin mielestä vaikeampi keksiä mitään selkeää selitystä.

- Pudotus on niin voimakas, että taloudellinen tilanne tuskin selittää koko laskua. Ehkä virhetilanteita on vaan ollut vähemmän ja matkanjärjestäjät ovat olleet halukkaampia tulemaan vastaan riitatilanteissa, hän pohtii.

Sama saattaa päteä puhelinoperaattoreihin, joita koskevat valitukset olivat pitkään kasvussa mutta kääntyivät nyt laskuun.

Yli puolet saa hyvitystä

Kuluttajariitalautakuntaan tuli tammi-kesäkuun aikana valituksia yhteensä 2100 kappaletta, kun viime vuonna samaan aikaan niitä tuli 2300. Jos tahti jatkuu syksyllä, koko vuoden aikana kertyvien valitusten määrä saattaa pudota viime vuodesta ainakin 10 prosentilla.

Käänne oli Ståhlbergin mielestä yllättävän jyrkkä. Tätä ennen kuluttajavalitusten määrä on lisääntynyt lähes koko 2000-luvun, ja viime vuosina kiihtyvällä tahdilla.

Viime vuonna kuluttajariitalautakuntaan tehdyistä 4550 valituksesta hieman yli puolet johti siihen, että lautakunta suositteli kuluttajalle maksettavaksi hyvityksiä. Tämän vuoden puolella käsitellyissä tapauksissa suhdeluku on Ståhlbergin mukaan pysynyt kutakuinkin samana, eli taantuma ei näytä sen enempää lisänneen kuin vähentäneen "turhien" valitusten määrää.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot