Mainos
Mainos

Naisten kiinnostus asepalveluun hiipunut

Naisia haki armeijaan tänä vuonna viidennes edellisvuotta vähemmän. Ensimmäisen kerran naisilla oli mahdollisuus hakea asepalvelukseen vuonna 1995. Kymmenessä vuodessa hakijamäärät ovat laskeneet merkittävästi.

Naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen oli ennätyksellisen vähän hakijoita tänä vuonna. Armeijaan haki yhteensä 431 naista, mikä on viidennes edellisvuotta vähemmän. Naishakijoiden määrä laski suhteellisesti eniten Pohjois-Karjalan, Hämeen ja Kuopion sotilaslääneissä.

Pohjois-Karjalassa vapaaehtoiseen asepalvelukseen haki vajaat parikymmentä naista.

-Armeijaan meno on ollut salainen suunnitelmani ja haaveeni pienestä asti. Uskon hyötyväni hienosta kokemuksesta myöhemmin siviilissä esimerkiksi koulutusta ja työpaikkaa hakiessani, perusteli ilomantsilainen Outi Sissonen Pohjois-Karjalan sotilasläänin valintatilaisuudessa.

-Armeija kiinnostaa tulevaisuuden ja ammatin kannalta. Rauhanturvaaja-isäni on ollut innoittajani ja haluaisin itsekin rauhanturvaajaksi, kertoi puolestaan asepalvelukseen hakenut ilomantsilainen Mervi Suihko.

Naisilla oli mahdollisuus hakea asepalvelukseen ensimmäisen kerran vuonna 1995. Kymmenessä vuodessa hakijamäärät ovat laskeneet merkittävästi. Ensimmäisenä vuonna naisia haki kymmenestä eri ikäluokasta. Nykyisin haku keskittyy enemmän yhteen tai muutamaan ikäluokkaan, mikä osin selittää pienentyneet hakijamäärät.

Leikkaukset eivät pelota

-Väestömäärään suhteutettuna parikymmentä hakijaa on normaali määrä Pohjois-Karjalassa. Pitää huomioida, että armeijan säästötoimet saattavat vähentää aloituspaikkoja ja tiloja, sanoi majuri Antti Teräväinen Pohjois-Karjalan sotilasläänin esikunnasta.

Puolustusvoimien tulevat leikkaukset eivät pelota naishakijoita.

-Olen seurannut tilannetta. Tämä on kuitenkin niin suuri haaveeni, ettei mikään voi estää sitä. Haluaisin kuitenkin päästä Pohjois-Karjalan prikaatiin ja lähelle kotia, kertoo Outi Sissonen.

Eniten naishakijoita keräsi tänäkin vuonna Kainuun Prikaati. Kauhavan Lentosotakoulu onnistui puolestaan kolminkertaistamaan naishakijoidensa määrän. Myös Helsingin Ilmatorjuntarykmentin sekä Savon Prikaatin hakijamäärät lisääntyivät hiukan viime vuodesta.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme