Mainos

Naisten palkka kohoaisi, jos miehetkin tekisivät "paskaduuneja"

Miesten ja naisten välinen palkkaero kaventuisi, jos miehet tekisivät enemmän osa-aikaisia ja määräaikaisia hommia. Pätkätöistä saa aina vakitöitä huonompaa palkkaa.

Näin kärjistäen voi tiivistää Palkansaajien tutkimuslaitoksen tänään julkaiseman raportin "Sukupuolten välinen palkkauksellinen tasa-arvo yksityisillä palvelualoilla". Siinä selvitettiin sukupuolten välisten palkkaeroja vuosina 2007—2010 kaupan, kiinteistöpalvelu- sekä matkailu- ja ravintola-alalla.

Sukupuolten välisiä yleisiä palkkaeroja kasvattaa se, että naiset ovat yliedustettuina matalapalkkaisissa osa-aikaisissa ja määräaikaisissa tehtävissä. Sukupuolten välinen keskimääräinen palkkaero kaventuisi, jos naisten yliedustus näissä tehtävissä vähenisi. Eli jos miehetkin tekisivät pätkätöitä.

Palkkaero kaventuisi myös, jos näissä tehtävissä maksettaisiin yhtä suurta keskimääräistä palkkaa kuin kokoaikaisissa ja vakinaisissa tehtävissä.

Kuitenkin kokoaikaisissa ja vakinaisissa työsuhteissa miesten ja naisten palkkaero on suurempi kuin osa-aikaisissa ja määräaikaisissa työsuhteissa. Naiset ja miehet tekevät siis pätkätöissä samankaltaisia hommia, ja tämän takia pätkämiehen ja pätkänaisen palkka on yhtä pieni.

Palkanlisätkin kertyvät miehille

Säännöllisen työajan kiinteän palkan päälle maksettavat erilaiset palkanlisät kasvattavat pääsääntöisesti miesten palkkapussia enemmän kuin naisten. Säännöllisen työajan kiinteän palkan suhteen lasketut sukupuolten väliset palkkaerot ovat järjestään pienemmät kuin lopullisen, kaikki palkanlisät sisältävän, palkan suhteen lasketut palkkaerot.

– Miehillä erilaiset palkanlisät kerryttävät palkkaa riippumatta työsuhteesta. En eritellyt tutkimuksessa palkanlisiä, mutta uskon tämän eron selittyvän sillä, että miehet tekevät enemmän epätyypillisiä työaikoja eli öitä ja iltoja. Olen tekemässä uutta tutkimusta tästä aiheesta, toteaa tutkimusjohtaja Reija Lilja Palkansaajien tutkimuslaitoksesta.

Sukupuolten väliset palkkaerot supistuvat, mutta eivät katoa, vaikka verrattaisiin samassa ammatissa toimivia, samankaltaiset taustaominaisuudet omaavia naisia ja miehiä.

– Vertasin näitä miesten ja naisten samankaltaisia taustaominaisuuksia eli muun muassa koulutusalaa, koulutusastetta, ikää, työsuhteen kestoa ja yrityksen naisvaltaisuutta. Nämä taustatekijät eivät selitä palkkaeroja. Myös kokoaikaisissa töissä naiset valikoituvat sellaisiin tehtäviin, mistä maksetaan vähemmän, Lilja kertoo.

Mitä enemmän vaihtelua ammattinimikkeen sisällä palkitsemisessa voi periaatteessa olla, sitä suuremmaksi naisten palkkaero miehiin nähden näyttää kasvavan.

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot