Mainos
Mainos

Naisten valtimotautiriski aliarvioitu

Sairaus kehittyy naisilla hiipivästi vaikeuttaen diagnosointia. Naisilla yleisimpiä valtimotauteja ovat sepelvaltimotauti, aivohalvaus sekä katkokävely eli alaraajojen valtimosairaus.

Naisten valtimotautien terveysuhkaa on aliarvioitu Suomessa. Valtimotauteja pidetään lähinnä miesten sairauksina, vaikka valtimotaudit ovat naisten yleisin kuolinsyy.

Naiset myös tuntevat huonosti valtimotautivaaransa. He pitävät suurimpana terveysuhkanaan syöpää, vaikka valtimotauteihin kuolee yli kaksi kertaa enemmän naisia kuin kaikkiin syöpiin yhteensä.

- Naisilla valtimosairaudet kehittyvät hiipivästi ja pidemmän ajan kuluessa. Naisten sepelvaltimotaudin oireet ovat myös niin monenkirjavia, että sairauden diagnosointi on vaikeampaa ja hoidon aloittaminen voi viivästyä. Miehille taas on tyypillistä akuutti sydänkohtaus, joka käynnistää heti tehokkaat hoidot ja tutkimukset, sanoo ylilääkäri Hannu Vanhanen Suomen Sydänliitosta.

Vanhasen mukaan naisten valtimotautien hoidossa olisikin parantamisen varaa.

- Tuoreen suomalaistutkimuksen mukaan naisten sepelvaltimotaudin hoito ei ole yhtä tehokasta kuin miesten. Hoitojärjestelmämme aliarvioi naisten kärsimien oireiden merkitystä, koska sairaus ei tule naisilla niin kärjekkäästi esille kuin miehillä. Valtimotaudit kuitenkin heikentävät naisten elämänlaatua, Vanhanen sanoo.

Naisilla yleisimpiä valtimotauteja ovat sepelvaltimotauti, aivohalvaus sekä katkokävely eli alaraajojen valtimosairaus.

Tautivaaraa voi vähentää

Naiset sairastuvat valtimotauteihin keskimäärin kymmenen vuotta myöhemmin kuin miehet.

- Naisten oma estrogeeni suojaa sairaudelta vaihdevuosiin saakka, mutta sen jälkeen suoja pienenee eikä hormonikorvaushoidoilla ole todettu olevan samanlaista suojaavaa vaikutusta, toteaa Vanhanen.

Vanhasen mukaan valtimotautivaaraa voi vähentää itse merkittävästi. Naisilla etenkin tupakoinnin lopettaminen ja painonhallinta ovat merkittävimpiä tautivaaran ehkäisijöitä. Jo 3-5 savuketta päivässä vaurioittaa verisuonten seinämiä.

- Jos nainen sairastuu aikuistyypin diabetekseen alle 50-vuotiaana, niin estrogeenin antama suoja häviää. Aikuistyypin diabetes lisää naisen valtimotautiriskin nelinkertaiseksi. Painostaan kannattaa siis pitää huolta, huomauttaa Vanhanen.

Riskitekijöiden hoito tulisi aloittaa jo nuorena, sillä valtimotautien perussyy eli verisuonten kalkkeutuminen alkaa jo lapsuudessa. Valtimotauteja voi ehkäistä myös liikunnalla sekä normaaleilla kolesteroli- ja verenpainearvoilla. Jos suvun naispuolisilla henkilöillä on ollut sydäntauteja, tulee Vanhasen mukaan riskitekijöiden hoitoon suhtautua vakavasti.

- Suurten ikäluokkien tullessa eläkeikään meillä kasvaa valtimotautipotilaiden määrä. Jo tällä hetkellä suurin sairaalapotilaiden ryhmä ovat yli 70-vuotiaat naiset, sanoo Vanhanen.

Naisten valtimotautivaaraan on herätty viime vuosina länsimaissa. Yhdysvalloissa alkoi pari vuotta sitten Go Red for Women -kampanja, jonka tarkoituksena on varustaa naiset tiedoilla, joilla huolehtia sydämensä terveydestä. Suomessa kampanja käynnistyy syksyllä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme