Mainos

Naistenklinikan remontti aiheuttaa epävarmuutta synnyttäjille

Viime keväänä Helsingissä alkanut Naistenklinikan remontti lisää synnyttäjien määrää muissa pääkaupunkiseudun synnytyssairaaloissa.

Varsinkin Helsingin Kätilöopiston sairaalassa on ajoittain ollut ruuhkaa. Myös Jorvin sairaalan synnytysmäärät ovat nousseet.

Viime vuosina Naistenklinikalla on hoidettu vuosittain noin 5 500 synnytystä. Remontin aikana sairaalassa voidaan hoitaa vain noin 2 500 synnytystä vuodessa. Ensisijaisesti Naistenklinikalla hoidetaan riskiraskaudet ja -synnytykset, hyvin ennenaikaiset synnytykset ja suunnitellut keisarinleikkaukset. Muut synnyttäjät ohjataan pääsääntöisesti Kätilöopistolle ja Jorviin.

– Hyvin vähän me olemme joutuneet ohjaaman näiden kolmen sairaalan ulkopuolelle, kuten Lohjalle tai Hyvinkäälle tai Porvooseen. Joitakin äitejä on sinnekin mennyt, HUS:n synnytysten klinikkaylilääkäri Mika Nuutila sanoo.

Tällä hetkellä Naistenklinikalla remontoidaan L-siipeä, ja synnytykset hoidetaan väistötiloissa. Väistötilat ovat Nuutilan mukaan oikein toimivat ja jopa aiempia tiloja paremmat. Remontin jälkeen Naistenklinikalla on tilat yli 7 000 synnytykselle vuodessa. Remontti valmistuu näillä näkymin vuonna 2015.

Ensisynnyttäjää voi hermostuttaa

Remontin aikanakin synnytyssairaalan vapaa valinta Uudellamaalla säilyy. Synnyttäjän tulee kuitenkin soittaa sairaalaan ennen synnyttämään lähtemistä ja varmistaa, onko sairaalassa tilaa. Tämä voi aiheuttaa joillekin synnyttäjille ylimääräistä stressiä.

– Varsinkin ensisynnyttäjien kohdalla voin kuvitella, että se on vielä yksi pieni stressitekijä lisää, jos et yhtään tiedä, että mihin voit edes joutua, toista lastaan odottava, Keravalla asuva Kirsi Takala pohtii.

Takala itse on menossa ensisijaisesti synnyttämään Helsingin Kätilöopistolle, mutta ruuhkan sattuessa seuraavat vaihtoehdot ovat Hyvinkää ja Porvoo.

Tutustumiskäyntejä synnytyssairaaloihin järjestetään remontin aikana normaalisti. Tutustumisen yhteydessä kuitenkin muistutetaan, että synnytyssairaala voi tilanteen mukaan vielä muuttua.

Nuutilan tietoon ei ole tullut, että tilanne olisi erityisen paljoa hermostuttanut synnyttäjiä.

– Tämä informaatio, jota on jaettu jo ennen tämän remontin alkua, on ilmeisesti tavoittanut hyvin nämä perheet.

Kätilöopisto kovilla

Ruuhkien vaikutus synnytyskokemukseen mietityttää joitakin odottavia äitejä. Takalalle edellinen synnytyskerta oli positiivinen, vaikka lapsi syntyikin yllättäen Turussa.

– Tietenkin sitä miettii, että kuinka täynnä esimerkiksi se Kätilöopisto on. Meillähän oli Turussa sellainen hieno tilanne, että saatiin oma huone. Sellaista ylellisyyttä ei varmasti ole tarjolla tällä kertaa, hän miettii.

Nuutilan mukaan Kätilöopiston sairaala on ollut ajoittain kovilla, mutta remonttiajasta on silti selvitty tähän mennessä hyvin. Suurimmat synnytysruuhkahuiput ovat edellisinä vuosina ajoittuneet heinäkuun lopulta elokuun loppuun sijoittuvalle ajanjaksolle. Näin ollen pahin on todennäköisesti ainakin tältä vuodelta jo takanapäin.

– Kaikkein kovimmilla on Kätilöopiston sairaala, jossa vuositasolla on yli 8 000 synnytystä. Varmasti ajoittain on ruuhkaa, mutta me olemme kyllä selvitty todella hyvin, Nuutila sanoo.

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot