Mainos

Nälkäryhmä: Perusturva paremmaksi

Perusturvan nykyinen taso ei riitä, sanoo niin sanottu Nälkäryhmä. Korotustarve on ryhmän mukaan 500 markkaa. Tasokorotuksien lisäksi tarvittaisiin verohelpotuksia.

Moni suomalainen joutuu olemaan leipajonossa.


Kirkon kokoaman laajapohjaisen Nälkäryhmän asiantuntijoiden mukaan perusturvaetuuksien tasoa on nostettava. Nälkäryhmän asiantuntijaryhmä luovutti tänään kansanedustajille kannanottonsa köyhyyden ja syrjäytymisen torjumiseksi. Asiantuntijaryhmä toteaa lausunnossaan, että syyperustaisten etujen tasoa on nostettava niin paljon, että eduilla tulee toimeen ilman turvautumista viimesijaiseksi tueksi tarkoitettuun toimeentulotukeen. Ryhmä on huolissaan toimeentulotuen muuttumisesta pysyväksi toimeentulolähteeksi ja korostaa, että toimeentulotuki on tarkoitettu vain lyhytaikaiseksi ratkaisuksi.

-Perusturvaetuuksien korottaminen kysyy poliittista tahtoa. Korotustarve on noin 500 markkaa. Nykyinen noin 2000 markan perustoimeentulo olisi nostettava 2500 markkaan, laskeskelee Nälkäryhmän asiantuntijoiden puheenjohtaja, diakoniajohtaja Antti Lemmetyinen. Ryhmä toteaa, että työmarkkinatuen ja työttömien peruspäivärahan kytkeminen aktivoiviin toimenpiteisiin on ristiriidassa perusoikeuksien kanssa.

Verohelpotuksia pienituloisille

Tasokorostusten lisäksi ryhmä esittää kaikkien pienituloisimpien asemaa parannettavaksi verohelpotuksin. Ryhmä toteaa, että verotusratkaisuilla pienituloisten toimeentuloa voidaan parantaa vapauttamalla perusturvaetuudet, pienet ansiotuloperustaiset etuudet ja pienet ansiotulot verotuksesta. -Yksinkertaisin tapa toteuttaa tasokorotus olisi perusturvaetuuksien verovapaus, Lemmetyinen sanoo. Verovapauden synnyttämät kunnallisverojen menetykset ryhmä esittää kompensoitavaksi kunnille. Asiantuntijaryhmän mielipiteet erisivät verohelpotuskysymyksessä, sillä Kuntaliiton edustaja Tuula Taskula ei kannattanut näkemystä.

Kansanedustajille pettua

Asiantuntijaryhmä kantaa lausunnossaan huolta myös yhdenvertaisten peruspalvelujen takaamisesta kaikille kansalaisille asuinpaikasta riippumatta. -Osa kunnista on hyvin ahtaalla. Parisataa kuntaa teki viime vuonna tappiota. Kunnilla on vaihtelevasti resursseja ylläpitää lain edellyttämiä palveluja ja kansalaiset ovat eriarvoisessa asemassa. Kunnille on siirretty jatkuvasti vastuuta etuuksien ja sosiaaliturvan toteuttamisesta, mutta vastaavaa rahoitusta ei ole löytynyt, Lemmetyinen huomauttaa. Asiantuntijaryhmän lausunnon vastaanottivat kansanedustajat Saara Karhu,Juha Rehula, Eva Biaudet, Marjatta Stenius-Kaukonen , Leea Hiltunen ja Rauha-Maria Mertjärvi . Asiantuntijaryhmä jakoi kannanottonsa kylkiäisenä kansanedustajille perinteisen suomalaisen pettuleivän, jonka tarkoituksena oli muistuttaa ajoista ennen sosiaaliturvaa. Nälkäryhmän asiantuntijaryhmä on vuodesta 1998 selvittänyt köyhyyteen ja syrjäytymiseen liittyviä tekijöitä. Asiantuntijaryhmään kuuluu kirkon, yliopistojen, Stakesin, kuntien ja kansalaisjärjestöjen edustajia.

(STT)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot