Mainos
Mainos

Nämä syyt nostavat bensan hintaa juuri nyt

Bensan hinta kipusi menneenä viikonloppuna poikkeuksellisen korkeisiin lukemiin. Enimmillään bensalitrasta sai pulittaa 1,90 euroa.

Nousun taustalla on Öljyalan keskusliiton toimitusjohtajan Helena Vänskän mukaan raakaöljyn korkea maailmanmarkkinahinta.

– Ensimmäinen siihen vaikuttava syy on Yhdysvalloissa riehunut Isaac-hurrikaani. Myrskyn takia koko Yhdysvaltojen öljyntuotanto ajettiin käytännössä alas, Vänskä kertoo.

Yhdysvaltojen merkitys maailmanmarkkinahintoihin on suuri, sillä se on kolmanneksi suurin öljyntuottajamaa Venäjän ja Saudi-Arabian jälkeen.

Toinen bensan ja öljyn hintaan juuri nyt vaikuttava syy löytyy Lähi-idästä.

– Iranin asema on hankala, ja Israel on hermostunut sen ydinaseohjelmasta. Lähi-idän epävakaus heiluttaa markkinoita, Vänskä sanoo.

Suurin suomalaisissa kuluttajahinnoissa näkyvä tekijä on Vänskän mukaan silti euron rähmällään oleva kurssi dollariin nähden.

– Euroalueen ratkaisemattomat kriisit ovat nostaneet bensan lisäksi myös kaikkien muiden tuontitavaroiden kuluttajahintoja. Tilanteeseen ei ole näkyvissä suurta muutosta ennen, kuin kriisit selvitetään.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme