Mainos
Mainos

Nämä tahot ovat oikeutettuja verovapaisiin autoihin – lukumäärä useita kymmeniä tuhansia

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi mukaan ajoneuvoverosta vapautettuja ajoneuvoja on Suomessa lähes 95 000 kappaletta.

Ajoneuvoverolain mukaan ajoneuvoverosta vapautettuja autoja ovat muun muassa diplomaattiajoneuvot, museoautot, pelastus- ja sairasautot, kuntien ja valtion omistamat ajoneuvot sekä tietyn painorajan ylittävät linja-autot.

Verovapaiden museoajoneuvojen määrä oli toukokuun alussa 21 148. Museoajoneuvoksi voidaan hyväksyä ajoneuvo, jonka valmistusvuoden päättymisestä on kulunut vähintään 30 vuotta ja joka on säilytetty alkuperäistä vastaavassa kunnossa tai entisöity asianmukaisesti.

Sairasautojen lukumäärä on lähes 1200 ja pelastusajoneuvojen noin 1600. Veroista vapautettujen linja-autojen määrä on lähes 12500 kappaletta. Valtion- ja kuntien verovapaita henkilö- ja pakettiautoja on 11500 kappaletta.

Ajoneuvovero koostuu perusverosta ja käyttövoimaverosta. Ajoneuvoveroa maksetaan vuosittain.

Sama etu kuin diplomaateilla

Ajoneuvoveron suhteen diplomaattiautoihin verrattavia autoja ovat Euroopan yhteisöjen Suomessa sijaitsevien toimielinten omistamat tai hallitsemat ajoneuvot. Sen lisäksi on olemassa muita kansainvälisten sopimusten perusteella veroista vapautettuja autoja. Esimerkkejä veroista vapautetuista tahoista ovat Pohjoismainen investointipankki sekä Euroopan kemikaalivirasto.

Diplomaattiautoja Suomessa on noin 620 kappaletta ja muiden kansainvälisten toimielinten verovapaita autoja noin parikymmentä.

Kaikista suurin verovapaiden autojen ryhmä on vammaisten kuljettamiseen tarkoitetut autot. Ajoneuvoveron perusverosta voidaan myöntää vapautus sellaiselle henkilölle, jolle on myönnetty vammaisen pysäköintilupa tai joka kuljettaa luvan saanutta henkilöä. Yhtä lupaa kohden voidaan ajoneuvoverosta vapauttaa vain yksi ajoneuvo kerrallaan.

Tällä perusteella ajoneuvoverosta vapautettuja on reilut 46 000 kappaletta.

Edellä mainittujen lisäksi ajoneuvoverovapaita ajoneuvoja ovat ilman erillistä ilmoitusta tai hakemusta väliaikaisesti käytettävät tai väliaikaisesti rekisteröidyt ajoneuvot, puuta tai turvetta käyttövoimanaan käyttävät ajoneuvot sekä puolustusvoimien ajoneuvot.

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot