Mainos

Narkolepsiakohu vähentänyt rokotushalukkuutta

Pandemrix-rokotteen ja narkolepsian välisellä yhteydellä on ollut selvä vaikutus suomalaisten rokotushalukkuuteen.

MTV3 uutisten teettämän kyselyn mukaan kaikkiaan liki puolet suomalaisista on sitä mieltä, että oma suhtautuminen rokotuksiin on muuttunut kielteisemmäksi kuin ennen narkolepsiatapausten ilmituloa.

14 prosenttia kansasta suhtautuu tätä nykyä selvästi kielteisemmin rokotuksiin ja 34 prosenttia hieman kielteisemmin kuin aiemmin.

Lähes puolet eli 48 prosenttia on sitä mieltä, ettei narkolepsiatapausten ja sikainfluenssarokote Pandemrixin yhteys ole vaikuttanut omaan asenteeseen.

Henkilökohtaisesti jostain rokotuksesta aikoo kieltäytyä 37 prosenttia vastaajista, kun taas 40 prosenttia ei aio kieltäytyä jostain rokotteesta.

Huomattava osa eli 23 prosenttia ei osannut sanoa kantaansa.

Rokotejohtaja Terhi Kilpi Terveyden- ja hyvinvoinnin laitokselta otaksuu, että mielipidemittausten tulokset eivät merkittävästi vaikuta suomalaisten rokotushalukkuuteen.

Kilpi otaksuu, että gallupeista huolimatta suomalainen lähtee rokotettavaksi kun viranomaissuositus annetaan.

- Luulen että suuri osa epäilystä ja huolista ei loppujen lopuksi kuitenkaan ilmene käytännön tekoina.

Kilpi puolustaa myös lasten ja nuorten rokotuksia vaikka Pandemrixin aiheuttamat narkolepsiatapaukset osuivat juuri lapsiin.

- Haluan muistuttaa. että lasten rokottamalla lapsia ehkäistään vakavia tauteja.

Kyselyn mukaan kohtuullisen iso osa kuitenkin tätä nykyä epäilee lapsensa rokottamista.

Alaikäisen lapsensa rokottamisen aikoo kieltää totaalisesti vain yksi prosentti vastanneista, mutta 41 prosenttia on sitä mieltä, että aikoo estää lapsensa rokottamisen osalla rokotteista. Hieman suurempi osa eli 42 prosenttia vastanneista ei aio estää lapsensa rokottamista.

Asiaan ei osannut sanoa kantaansa runsaat 16 prosenttia vastaajista.

Kyselytutkimus rokoteasenteista tehtiin 2.- 10. helmikuuta. Siihen vastasi 2 574 henkilöä. Vastaajat ovat iän, sukupuolen ja asuinpaikan suhteen edustava otos täysi-ikäisistä suomalaisista. Tutkimuksen teki MTV3:n toimeksiannosta Think If Laboratories Oy.

Katso Pauli Poutasen juttu (Kymmenen uutiset 13.2.2011)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot