Mainos

Narkolepsialasten korvauksista selvyyttä ylihuomenna - Lääkkeiden korvaus yhä jäissä

Lääkevahinkovakuutuspooli kertoo keskiviikkona periaatelinjauksensa narkolepsiaan sairastuneiden lasten ja nuorten korvausasiassa. Yksittäiset perheet eivät kuitenkaan saa tietoa korvaussummista, vaan edessä on vielä paljon kuittien ja tositteiden pläräämistä.

Lääkevahinkovakuutuspoolista ei vielä kerrota, löytyykö päätöksistä ratkaisu myös umpikujaan, joka on syntynyt lasten narkolepsialääkkeiden kelakorvauksien epäämisestä.

- Nyt tehdään ensin periaatepäätös siitä, onko korvauksiin oikeutta vai ei. Tietoja lähetetään sitten perheille siinä järjestyksessä ne valmistuvat. Tämän jälkeen sitten täytyy käydä läpi kuitteja, sanoo tiedotuspäällikkö Veikko T.Valkonen Lääkevahinkovakuutuspoolista.

Periaatteessa kaikki kustannukset, jotka liittyvät tämän vahingon hoitamiseen ovat Valkosen mukaan korvauksen piirissä. Kuitenkin jokainen ilmoitetusta 86 narkolepsiavahingosta käsitellään yksilöllisesti. Kaikkien pitäisi saada oma ratkaisunsa tämän vuoden puolella.

Kuittiruljanssi helpottaa, kun ratkaisut tehty

Kun lopulliset päätökset korvauksista on tehty, kuittiruljanssin pitäisi hellittää.

- Tietyin välein kyllä kysytään mahdollisista muutoksista terveydentilassa, mutta esimerkiksi kuntoutuskulut maksetaan yleensä hoitopaikoille suoraan.

Jos kyse on pysyvästä haitasta, korvaukset maksetaan kuukausittain. Esimerkiksi ansionmenetyskorvauksia on mahdollista saada vaikka lopun ikää.

Järjestelmä mahdollistaa ennakkomaksuja, mutta koko vahingon korvaaminen kertamaksulla ei ole mahdollista.

- Meillä ei sellaista "könttäjärjestelmää" kuin esimerkiksi Amerikassa ja joissain Euroopan maissa, että voitaisiin kuitata kertamaksulla koko vahinko, sanoo Valkonen.

Lasten lääkkeiden korvaukset edelleen jäissä

Vuoden alussa narkolepsiaa sairastavien aikuisten lääkkeet siirrettiin asetuksella korkeampaan kelakorvausluokkaan. Sen sijaan lasten lääkkeiden korvaukset ovat edelleen jäissä.

Muutos ei tuo Lääkkeiden hintalautakunnan puheenjohtajan Lauri Pelkosen mukaan helpotusta niille perheille, joissa lapsen narkolepsiaa hoidetaan lääkkeillä, joilla ei ole myyntilupaa lapsille.

Nykyjärjestelmä ei voi korvata myyntiluvattomia lääkkeitä, eikä myyntilupaa voi saada, kun lääkkeitä ei voi tutkia lapsilla.

Narkolepsialääkkeet saattavat maksaa jopa reilusti yli 8 000 euroa vuodessa.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot