Mainos
Mainos

Narkolepsiatapauksissa vielä selvittämätön taustatekijä

Sikainfluessaa vastaan annetun Pandemrix-rokotteen ja narkolepsiatapausten välinen yhteys on vahvistunut.

Kansallisen narkolepsiatyöryhmän loppuraportin mukaan riski sairastua narkolepsiaan oli lähes 13-kertainen rokottamattomiin verrattuna. Raporttiin tutkittiin 4-19-vuotiaita lapsia ja nuoria.

THL:n erikoistutkija Hanna Nohynekin mukaan sairastumisten taustalla on kuitenkin myös muita tekijöitä, joista kaikkia ei vielä tiedetä.

Kaikilla sairastuneilla geneettinen riski

Suomessa kaikilla sairastuneilla oli narkolepsiaan liittyvä riskitekijä.

– Kaikilla sairastuneilla on riskiperimä HLA-kudostyyppi, jonka tiedämme entuudestaan liittyvän narkolepsiaan. Tämä viittaa vahvasti siihen, että tässä on geneettinen riski mukana. Sen lisäksi tarvitaan rokote ja lisäksi todennäköisesti vielä jotain muuta, jota emme vielä tiedä.

Kyseisen kaltainen geneettinen perimä on hyvin usealla suomalaisella. Nohynekin mukaan pelkkä perimä ei kuitenkaan selitä sairastumisia.

– Noin 28 prosenttia suomalaisista kantaa tällaista riskiperimää ja siitä huolimatta vain kuusi per 100 000 rokotettua sairastui narkolepsiaan.

Ruotsissa riski sairastua pienempi

Ruotsissa rokotettujen riski sairastua narkolepsiaan oli hieman pienempi, 3 tapausta 100 000 rokotettua kohti. Vielä ei ole tiedossa mistä ero johtuu. Ero saattaa johtua tutkimusten tekotavoista.

– Meillä taudin alkamisen ajankohdaksi on määritelty ensimmäinen merkintä, joka tehty on potilaskertomukseen esimerkiksi terveydenhoitajan luona. Ruotsissa määritelmä tulee sen sijaan diagnosoimishetkestä. Tämä voi aiheuttaa näitä erilaisia tuloksia, Nohynek kertoo.

–Mutta voi kyllä olla niin, että meillä riski on ollut suurempi. Tutkimme edelleen sitä, mitkä kaikki tekijät tähän vaikuttavat.

Lue myös:

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme