Mainos
Mainos

Narkoleptikko saattaa nukahtaa pyöräillessään

Narkolepsia on nukahtelusairaus, jossa ihminen nukahtelee pakonomaisesti paikallaan olon aikana arkipäiväisissä tilanteissa. Nukahtaminen voi iskeä esimerkiksi kesken puhumisen tai pyörällä ajon. Nukahtelu voi toistua useasti päivän aikana ja kestää muutamia minuutteja. Nukahtaminen tapahtuu usein ilman varoitusta tai ennakoivaa väsymystä.

Narkoleptikolle on tyypillistä ns. katapleksia, jolloin äkillisen tunnereaktion aiheuttamana lihasjänteys hetkellisesti joko heikkenee tai katoaa kokonaan. Katapleksiset kohtaukset voivat ilmetä esimerkiksi nauraessa, jolloin polvet saattavat notkahtaa alta pois.

Useimmiten narkolepsia todetaan nuorilla aikuisilla, noin 50 tapausta vuosittain. Narkolepsiaa sairastaa noin 2-3 kymmenestätuhannesta aikuisesta. Lapsilta löydetään normaalivuosina narkolepsiaa 2-7 tapausta.Nyt viime joulukuusta lähtien on diagnosoitu 15 tapausta

Narkolepsiasta ei voi parantua, mutta se ei vaikuta elinikään ja sen oireita voi lieventää lääkehoidolla, terveillä elämäntavoilla ja säännöllisellä unirytmillä.

Lähteet: Duodecim, STT

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme