Mainos
Mainos

"Narkomaaneille parempaa hoitoa"

Suomalaiset haluaisivat narkomaanien hoidon lakisääteiseksi. Vajaat 30 000 kasvavasta huumeongelmasta huolestunutta kansalaista on allekirjoittanut adressin, jossa perätään kaikkien huumeidenkäyttäjien oikeutta hoitoon.

Kasvavasta huumeongelmasta huolestuneet kansalaiset vaativat, että narkomaanien huonoon hoitotilanteeseen puututaan lailla. Vajaat 30 000 suomalaista on allekirjoittanut adressin, jossa perätään kaikkien huumeidenkäyttäjien oikeutta hoitoon. Muun muassa entisistä huumeidenkäyttäjistä, näiden omaisista ja hoitoalan työntekijöistä koostunut lähetystö luovutti nimilistan eduskuntaryhmien edustajille torstaina Helsingissä.

Lähetystöä johtaneen kirjailijan Liisa Tallgrenin mukaan Suomessa on tarjolla aivan liian vähän hoitoa ja hoitokoteja narkomaaneille. Hän muistuttaa, että maassamme on noin 30000 piikkihuumeiden käyttäjää ja suuri joukko muita narkomaaneja.

Ruotsissa huumeidenkäyttäjien hoitolaki tuli voimaan vuonna 1980.

-Lainsäädännöllä ja hoitokotien verkoston luomisella on kiire. Vuosittain kuolee noin sata nuorta huumeisiin. Osasta alkoholisoituneista nuorista tulee huumeidenkäyttäjiä, Tallgren sanoo.

Vetoomukset eivät ole tepsineet

Hän tähdentää, että veronmaksajat eivät halua maksaa alati kasvavia kuluja, jotka syntyvät esimerkiksi rikosten ja sairauksien vuoksi. Yhden narkomaanin korvaushoito maksaa vajaat sata euroa kerralta, mikä tekee vuodessa lähes 33 000 euroa.

Tallgrenilla on omakohtaisia kokemuksia huumeperheen arjesta. Hänen toinen lapsensa kuoli huumeisiin ja toinen sairastui skitsofreniaan aineiden käytön vuoksi. Omista ja muiden kokemuksista on syntynyt kolme kirjaa.

Huumeidenkäyttäjien hoitolakia on ajettu Suomeen jo usean vuosikymmenen ajan. Tallgren sanoo, että ensimmäinen kansalaisvetoomus hoidon saamiseksi luovutettiin eduskunnalle vuonna 1980. Tähän mennessä adresseihin on kertynyt nimiä jo yli 200 000. Toivottua tulosta ei ole kuitenkaan syntynyt.

-Suurin ongelma mielestäni on, etteivät kansanedustajat ota tätä asiaa vakavasti. He eivät usko, että ongelma on näin vakava, eivätkä päättäjät edes välitä esimerkiksi meidän äitien kärsimyksestä, Tallgren huokaa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme