Mainos
Mainos

Nato-johtaja: Valmiustila ja reagointikyky pitävät Venäjän kurissa

Kyky reagoida muuttuviin uhkiin nopeasti on avainasemassa Euroopan turvallisuustilanteen säilyttämisessä, totesi yhdysvaltalaiskenraali Philip M. Breedlove Maanpuolustuskurssiyhdistyksen puhetilaisuudessa Helsingissä tiistaina.

Breedlove on Naton korkein sotilasjohtaja Euroopassa.  

Breedlove painottaa tarvetta varautua Euroopan muuttuneeseen, entistä epävarmempaan turvallisuustilanteeseen.

Pääasialliset turvallisuusuhat tulevat kenraalin mukaan idästä ja etelästä.  

– Venäjä on käyttänyt sekä pelottelua että sotilasvoimaa tavoitteidensa edistämiseen. Venäjän toimet Krimillä ja Itä-Ukrainassa ovat osoitus sen halusta rikkoa luomamme turvallisuusjärjestelmän arvot ja periaatteet, Breedlove sanoo.  

Etelästä tulevilla uhilla Breedlove sanoo tarkoittavansa äärijärjestö Isisin kaltaisia toimijoita, jotka haluavat pyyhkiä valtioiden rajoja omien poliittisten pyrkimystensä tieltä. Hän korostaa, etteivät uhat koske vain Nato-maita, vaan koko EU:n on oltava mukana yhtenä rintamana.  

– Maiden välille ei saa syntyä kilpailuasetelmaa. Onnistuminen idässä riippuu onnistumisista etelässä.    

Suomi ja Ruotsi Naton hyviä kumppaneita

 
Breedloven mukaan Naton korkean valmiuden yksiköt muistuttavat vastustajia Naton viidennestä artiklasta: hyökkäys yhteen Nato-maahan on hyökkäys kaikkia Nato-maita vastaan.  

– Venäjää hillitsee nähdä vastassaan Nato, jolla on sekä valmius että kyky vastata uhkiin.  

Sotilaallista hyökkäystä idästä Breedlove ei pidä todennäköisenä. Valmiustilan tärkeyttä hän perustelee sillä, että Venäjä käyttää paljon rahaa sotilasvoimiinsa maan heikosta taloustilanteesta huolimatta.

Krimin niemimaan valtaaminen oli Breedloven mukaan merkki siitä, ettei rajojen siirtäminen Euroopassa voimakeinoin ole jäänyt menneisyyteen.  

– Tuskin kukaan tietää, mitä (Venäjän presidentti Vladimir) Putinin päässä liikkuu. Voimme kuitenkin ennakoida hänen tekojaan seuraamalla, mihin hän näyttää valmistautuvan.  

Breedloven matka jatkuu Suomesta Ruotsiin. Suomen ja Ruotsin syvenevä puolustusyhteistyö on Breedloven mielestä erinomainen asia.  

– Molemmat ovat liittouman hyviä kumppaneita. Taktiikoiden ja strategioiden jakamista tärkeämpää on se, että jaamme samat arvot.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme