Mainos

Naturaa valmisteltu Suomessa jo 10 vuotta

Natura -suojeluohjelmaa on valmisteltu Suomessa jo 10 vuotta. Ohjelman lopullinen toteutuminen on vieläkin kesken.

Ympäristöministeriö käynnisti Natura-alueiden valinnan vuonna 1994 hieman ennen kuin Suomesta tuli virallisesti EU:n jäsen.

Vuosien varrella Natura paisui paljon suuremmaksi tehtäväksi kuin alunperin uskottiin. Natura -verkoston lopullisesta toteutumisesta ei ole vieläkään tarkkaa tietoa.

Metsänhoitaja Lasse Fine'r hankkii työkseen suojelualueita valtion omistukseen. Naturan kanssa hän on paininut vuodesta 1995 alkaen.

- Se ei näyttänyt varmasti siinä alkuvaiheessa, pitää olla ihan rehellinen, niin ei näyttänyt ihan niin työläältä kuin mitä se sitten on ollut, metsänhoitaja Fine'r Pohjois-Karjalan ympäristökeskuksesta kertoo.

Natura paisui

Natura alkoi pian elää omaa elämäänsä. Siitä kasvoi käenpoikanen, joka oli vähällä tukahduttaa koko ympäristöhallinnon. Monet muut työt kärsivät vuosien ajan.

Suojeluohjelmia koskevassa tiedottamisessa oli tehty virheitä jo ennen Naturaa. Uusi hallintomenettelylaki pakotti Naturan valmistelussa ensimmäistä kertaa laajasti kuulemaan maanomistajia. Silloin paljastui, että yksityismaita oli kaikessa hiljaisuudessa jo otettu esimerkiksi soidensuojeluohjelmaan.

- Nyt törmättiin tässä sitten siihen, että nekin tulivat luulisin hyvin monelle maanomistajalle sitten yllätyksenä ja nythän tässä sitten todella maanomistajat saivat hyvin paljon ottaa kantaa Naturaanja kaikki oli julkista, Fine'r kertoo.

Mutta peli oli jo menetetty. Naturasta tehtiin syntipukki kaikkeen suojeluun. Maanomistajat jättivät Natura-alueista yhteensä noin 21 000 muistutusta, huomautusta ja valitusta ympäristöministeriöön ja korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Mutta ehdotus ei olennaisesti muuttunut. Päinvastoin EU-komissio alkoi vaatia Suomelta lisää alueita.

Juuri nyt näyttää siltä, että komissio päättää Suomen pääehdotuksesta ensi vuonna. Natura työllistää eri viranomaisia siitä huolimatta vielä pitkään. Ainakin MTK aikoo kannella komissiolle ja monet yksityishenkilöt myös EU:n ihmisoikeustuomioistuimeen. Naturasta on tullut enemmän juridiikkaa kuin biologiaa.

Natura pähkinänkuoressa

- Euroopan yhteisöjen neuvosto päätti 1992 perustaa eurooppalaisen ekologisen verkoston, jonka nimeksi tuli toiveikkaasti Natura 2000

- Natura on yhä pahasti kesken Euroopassa ja lopullinen toteutuminen vie vielä vuosia, Saksa ja Ranska eniten myöhässä

- Suomen Natura-ehdotus on tehty neljässä erässä, se on nyt yhteensä 4,9 miljoonaa hehtaaria, yli 1800 aluetta

- aikaisempiin suojeluohjelmiin kuulumattomia yksityisten omistamia Natura-kohteita (em määrästä) on vain 55.000 hehtaaria, joista puolet jo hankittu valtion omistukseen

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 22.01.2004)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot