Mainos
Mainos

Naudan sisäfilee selittää Suomen kallista ruokakoria

Kallis liha nostaa suomalaisen kuluttajan ruokakauppalaskua. Suomen elintarvikekorin hinta on ollut EU:n keskitasoa korkeampi jo pidemmän aikaa. Eroa selittävät muun muassa Suomen pienet markkinat ja pitkät etäisyydet.

Aamulehden tekemän tuotekorivertailun mukaan Suomi on tutkituista maista kaikkein kallein ja jopa kaksi kertaa kalliimpi kuin Saksa.

Asiantuntijan mielestä vertailu antaa kuitenkin harhaanjohtavan kuvan.

- Yli kaksi kertaa kalliimpi on selvää liioittelua. Oikeampi luku olisi 5-10 prosenttia, toteaa tutkimusprofessori Timo Kuosmanen Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksesta.

Kuosmasen mukaan arvonlisävero vaikuttaa suomalaisen ruoan kalleuteen, mutta ei selitä hintaeroja kokonaan. Selitys löytyy ruokakoriin mukaan otetuista tuotteista.

- Selvitykseen on valittu 15 tuotetta kilon paketeissa. Ne eivät kuvasta kovin hyvin kuluttajan keskimääräistä ruokakoria.

Kuosmanen sanoo selvityksen hintaeron johtuvan ennen kaikkea naudan sisäfileestä, jonka kilohinta on Suomessa melkein 40 euroa kalliimpi kuin Saksassa.

Professorin mielestä Suomen ruokakori ei ole Euroopan kallein.

- Aamulehden vertailussa eivät ole mukana perinteisesti kalliit maat, kuten Sveitsi, Norja ja Islanti.

Kuosmasen mielestä on kuitenkin selvää, että ruoan arvonlisäveron alentamiseen on paineita.

- Siihen suuntaan ollaan menossa.

Lue myös:

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme