Mainos
Mainos

Navetoissa käryää – vasikoiden kivuliaasta operaatiosta lääkekiista

Eläinlääkäriliiton mukaan kivunlievitys tulisi tehdä pakolliseksi vasikoiden sarvien alun polttamisen eli nupouttamisen yhteydessä

Turun Sanomat uutisoi tänään, että nupouttamista tehdään yhä yleisesti ilman kivunlievitystä Suomessa.

– Nupoutus ilman kivunlievitystä pitäisi kieltää kokonaan. Nyt se on kuitenkin tuottajien itsensä valittavissa, käyttävätkö he sitä kipulääkitystä vai eivät, kertoo Suomen Eläinlääkäriliiton eläinsuojeluvaliokunnan puheenjohtaja Päivi Lahti.

Lahti arvioi, että tilanne on parantunut nyt jonkun verran, kun tuottajien on mahdollista itse antaa kipulääkitystä vasikoille. Hänen mukaansa pelkkä kipulääkitys ei kuitenkaan takaa, että toimenpide on täysin kivuton.

– Kaikkein paras lopputulos syntyy, kun vasikka saa sekä pitkäkestoisen kipulääkityksen ja paikallispuudutuksen ennen nupouttamista. Ja tämä kaikki tehdään mahdollisuuksien mukaan rauhoituksessa.

Monet tuottajat haluaisivat saada kaikki nupouttamiseen tarvittavat lääkkeet itselleen. Lahden mukaan asiassa on kuitenkin omat riskinsä.

– On parasta, että eläinlääkäri suorittaa aina puudutuksen ja rauhoituksen. Puudutus ei ole niin yksinkertainen toimenpide kuin miltä se näyttää ammattitaitoisen eläinlääkärin tekemänä, Lahti toteaa.

– Ja se, että rauhoitusaineita olisi säilytyksessä Suomen navetoissa, on aivan kestämätön ajatus. Rauhoitusaineet voivat jo pieninäkin annoksina olla hengenvaarallisia.

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot