Mainos
Mainos

Netin vauvapalstat ovat pedofiilin pelikenttiä

Pienten lasten vanhemmat ovat aktiivisia keskustelijoita netin keskustelupalstoilla ja sosiaalisessa mediassa. Omasta jälkikasvusta kerrotaan avoimesti, vanhemmuuteen liittyviä huolia ja kokemuksia jaetaan kiivaasti ja lopulta myös kuvia ladataan eri sivustoille.

– Mutta vanhemmat unohtavat, että esimerkiksi omista pikkupalleroista otetut valokuvat saattavat joidenkin silmissä olla jotain aivan muuta kuin viattomia lapsikuvia, kuvailee nettiturvallisuustyön päällikkö Mari Laiho Pelastakaa Lapset ry:stä.

Pienistä lapsista seksuaalisessa mielessä kiinnostunut henkilö, eli pedofiili, saattaakin nähdä juuri pienten lasten vanhemmat erityisen kiinnostavina keskustelukumppaneina, koska heidän kauttaan voi päästä käsiksi lapsikuviin.

– Pienistä lapsista seksuaalisesti kiinnostunutta eivät kiinnosta netin keskustelupalstoilla pyörivät teini-ikäiset, mutta pienten lasten vanhemmat sen sijaan kyllä. Kun pedofiili luo suhteen vanhempiin, hän voi sitä kautta päästä kanssakäymiseen pikkulasten kanssa joko virtuaali- tai jopa reaalimaailmassa, jatkaa Laiho.

Lapsista seksuaalisesti kiinnostunut henkilö saattaa esimerkiksi pyytää vanhempia ottamaan lapsesta kuvia ja lataamaan niitä nettiin tai lähettämään niitä omaan sähköpostiinsa luottamussuhteen synnyttyä.

– Vanhempien lisäksi pedofiilit saattavat lähestyä myös pikkulasten isosisaruksia ja esittää samoja toiveita heille, kuvailee Laiho.

Ei syytä hysteriaan, mutta sinisilmäinen ei saa olla

Nettiturvallisuustyön päällikkö Mari Laiho kertoo keskustelleensa netissä vaanivista pedofiileistä ilmiönä muun muassa englantilaiskollegojensa kanssa. Ilmiön laajuutta ei kuitenkaan tiedetä.

Hysteriaa nostamatta Laiho muistuttaakin, että omien lasten yksityisyyttä kannattaa suojella myös netissä.

– Nykymaailmassa vanhemmat eivät saa olla liian sinisilmäisiä. Tällaisesta aiheesta puhuttaessa kuulee helposti kritiikkiä pelottelusta, mutta valitettavasti tämä on aiheellinen huoli nykymaailmassa, kuvailee Laiho.

Jos netissä haluaa jakaa omien lastensa kuvia, kannattaa olla tarkka siitä, mille kohderyhmälle kuvat lähtevät.

– Ja ylipäätään kaiken tiedon kohdalla kannattaa miettiä, mitä netissä kertoo. Hyvä ohjenuora on pohtia, jakaisiko vanhempi samat tiedot netissä myös itsestään.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme