Mainos
Mainos

Netissä kiusataan eniten yläasteikäisiä tyttöjä

Internetin ja kännyköiden välityksellä tapahtuva kiusaaminen on yleistyvä ilmiö kautta maailman, myös Suomessa. Netti- ja tekstiviestikiusaamista esiintyy varsinkin lasten ja nuorten keskuudessa.

Ongelmaan etsitään ratkaisuja muun muassa tutkijoiden ja asiantuntijoiden kansainvälisessä verkostossa, jonka tapaaminen pidettiin tällä viikolla Turun yliopistossa.

Lontoon yliopiston psykologian professori Peter Smithin mukaan vielä joitakin vuosia sitten kiusaaminen kohdistettiin uhriinsa tyypillisesti sähköpostitse ja tekstiviesteillä. Nyttemmin ilmiö on monimuotoistunut. Loukkauksia ja törkeyksiä heitetään entistä useammin muun muassa sosiaalisen median nettisivustojen kautta.

Suomen tilanne ei pahimmasta päästä

Tähänastisen tiedon perusteella nettikiusaaminen ei ole Suomessa yhtä yleistä kuin monissa muissa Euroopan maissa. Luvut kiusattujen määrästä tosin vaihtelevat huomattavasti eri tutkimusten välillä.

Erään tutkimuksen mukaan Suomessa peruskoulun 3.-8. -luokkalaisista oppilaista noin kaksi prosenttia oli joutunut sähköisen kiusaamisen kohteeksi. Mannerheimin Lastensuojeluliiton parin vuoden takainen tutkimus puolestaan kertoo, että nettikiusaamista on kokenut lähes joka kymmenes nuori.

Kiusaajan uhriksi joutuu useimmiten yläasteikäinen tyttö, ja kiusaaminen netissä on jo yleisempää kuin koulumatkoilla. Kiusaaja on yleensä saman koulun oppilas, mutta joskus uhrille aivan tuntematon ihminen.

(MTV3 - STT)

Katso Ann-Mari Rannikon juttu Turusta (Kymmenen uutiset 13.5.2011)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme