Mainos
Mainos

Netti lisännyt petollisia autokauppoja

Petoksia pengottaessa on myyjäpuolelta usein paljastunut perinteisiä kirjanpito- ja verorikoksia ja velallisen rikoksia.

Hyväuskoisia huijataan nettiajan autokaupassa niin, että se näkyy esimerkiksi Lahden poliisin tilastoissa. Autoa ostavat maksavat etumaksuja saamatta sovittua ajopeliä. Myyntiin annettuja autoja häviää, kun jobbarille luovutetaan myös asiakirjat.

Komisario Martti Hirvonen kummastelee sitä, miten sinisilmäisesti suomalaiset lähettävät etumaksuja ulkomaillekin, kun netistä on löytynyt kiinnostava lääke autokuumeeseen.

- Pahinta voi pelätä, kun vastapuoli alkaa vetkutella ja vedota tuonti- ja tullausongelmiin.

Kansainvälisiä petoksia sattuu myös toiseen suuntaan. Lahdessa on tutkittu juttua, jossa virolaisyritys menetti lähes sata tuhatta euroa, kun suomalainen autokauppa ei tilittänyt isoa autoerää. Sitä ennen ostaja oli toiminut normaalisti ja rakentanut luottamuksellisen liikesuhteen.

Ikäviä lieveilmiöitä liittyy Hirvosen mukaan yhä useammin kotimaisiin autojobbareihin, joiden "toimitila sijaitsee jossakin teollisuushallin kulmassa".

- Kun jobbari on saanut haltuunsa myös kaikki asiakirjat, hän on myynyt auton eteenpäin omaan lukuunsa ja oikea omistaja on jäänyt vaille rahoja.

Isojakin haavoja nuollaan itse

Hirvosen mukaan asianomistajia löytyy usein lisää, kun poliisi lähtee tutkimaan pimeätä tai harmaata autokauppaa.

- Jopa kymmenen tuhannen euron menetyksiä on kärsitty rikosilmoitusta tekemättä, omana tyhmyytenä.

Petoksia pengottaessa on myyjäpuolelta usein paljastunut perinteisiä kirjanpito- ja verorikoksia ja velallisen rikoksia.

- Autojen välittäjillä ei aina ole lainkaan kirjanpitoa tai se on kenkälaatikossa. Verottaja on jäänyt vaille ilmoitusta tai saanut valheellisen tiedon, ettei yritys toimi, luettelee Hirvonen.

Autokaupassa on poliisi törmännyt myös väärennettyihin tulliasiakirjoihin, puhumattakaan kilometrimittarien sormeilemisesta tai kolarivaurioitten peittelemisestä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme