Mainos
Mainos

Nettiasiointi vapauttaa hammashoitajia hoitotyöhön

Hammashoidon henkilökunnalla jää enemmän aikaa itse hoitotyöhön, jos yhä useammat asiakkaat ovat hoitoloihin yhteydessä internetin ja tekstiviestien avulla.

Esimerkiksi Vaasassa sähköinen asiointi on nostanut hammaslääkärien ja hoitajien toimenpiteiden määrää reippaasti. Pelkästään hammashoitajat tekivät viime vuonna yli viisi kertaa enemmän toimenpiteitä kuin kaksi vuotta aiemmin.

Sitran mukaan kuntien hammashuollon pitäisikin satsata enemmän keskitettyyn ajanvaraukseen ja internetissä asiointiin. Ongelmia ei ratkaista vain palkkaamalla lisää väkeä.

Vaasan johtava ylihammaslääkäri Jukka Kentala sanoo, että nettiasiointi ei saa kuitenkaan jyrätä perinteisen palvelun yli. Molempia aiotaan ainakin Vaasassa pitää yllä vielä pitkään.

- Nuoremmalle sukupolvelle sähköinen asiointi on luonnollista, mutta meillä on edelleen tämä puhelinsukupolvi. He ovat tottuneet asioimaan niin, että he voivat puhua jonkun todellisen ihmisen kanssa, Kentala muistuttaa.

Kiireiset vanhemmat siirtävät aikoja

Useissa suurissa kaupungeissa, kuten Turussa, Vantaalla ja Lahdessa, asiakkaat voivat perua ja siirtää aikojaan sekä internetissä että tekstiviestitse.

Projekteissa mukana olleen TietoEnatorin kehitysasiantuntijan Ari Laurilan mukaan myös näissä kunnissa tulokset ovat olleet hyvin samansuuntaisia kuin Vaasassa. Laurilan mielestä hammashoidon nettipalveluita pitääkin suunnata erityisesti pienten lasten vanhemmille.

- Joka puolella Suomea 0-7-vuotiaiden vanhemmat ovat niin kiireisiä, että heistä noin 23-25 prosenttia siirtää, muuttaa ja peruuttaa aikataulujaan koko ajan, Laurila kertoo.

Laurilan mukaan lapset ja vanhemmat ovat jo joissain paikoissa innostuneet sähköisestä asioinnista.

- Esimerkiksi Ulvilassa on oikein hyvin saatu koululaiset mukaan. Tämä prosessihan viedään ihan koulujen opetusohjelmaan. Siellä opetetaan, miten hammashoitoloihin ollaan yhteydessä sähköisesti. Opettajat ovat tykänneet siitä kovasti, Laurila toteaa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme