Mainos
Mainos

Nettikaveri on hieno juttu - häirintää ei pidä sietää

Suomalaiset nuoret ovat ahkeria netinkäyttäjiä. Nettimaailmassa, varsinkin sosiaalisessa mediassa, syntyy kontakteja ja sellaisia kavereita, joita ei välttämättä koskaan tapaa kasvotusten. Pelastakaa Lapset -yhdistys tutki 12-17-vuotiaiden nettikaveruuksia.

Yhdistyksen nettiturvallisuustyön päällikkö Mari Laiho sanoo, että netti on nykyään positiivinen ja erittäin tärkeä osa lasten elämää.

- Netin kautta löydetään kavereita samalla tavalla kuin muutenkin. Netissä pystytään myös luomaan mielenkiintoisia yhteyksiä laajemmallekin kuin vaan siihen ihan lähelle, Laiho sanoo.

Tutkimuksen mukaan joka viides lapsi tai nuori on saanut epämiellyttäviä viestejä ja vihjailuja virtuaalikavereilta.

- Nettikeskustelu etenee aika nopeastikin hyvin syvälliselle tasolle. Lapset ja nuoret kokevat, että tällaisen anonyymin kanavan tai ainakin koetun anonyymiyden kautta on helppo olla oma itsensä. Sitten mennään helposti todella syvälle ihmisten kokemuksiin ja ajatuksiin.

Nuoriin voi luottaa

Laiho muistuttaa, että netti on kuitenkin avoin media. Joskus keskusteluissa käy niin, että nettikaveri ei olekaan sitä, mitä on kuvitellut.

- Silloin voi tulla ikävämpiä kokemuksia ja seksuaalisiakin yhteydenottoja tulee.

Laiho luottaa nuoriin. Hänen mukaansa useilla nuorilla on hyvät konstit siihen, millä ikävät kontaktit hylätään ja jätetään huomiotta.

- Tämä ei kuitenkaan oikeuta ehdottelua. Nuorten olisi itse myös tiedettävä ja ymmärrettävä, että ehdotuksia ei tarvitse sietää netissä eikä reaalimaailmassakaan. Ehdotteluista pitäisi ilmoittaa aina eteenpäin.

- Yksi loistava kanava on Facebookissa ja Irc-galleriassa toimiva virtuaalipoliisi. Nettipalvelun ylläpitäjälle voi ilmoittaa, ja ainahan ovat olemassa vanhemmat tai luotettavat muut aikuiset.

Nettikaveri aika usein hyvä tyyppi

Vaikka nettikaveri ei siltikään aina vastaa todellisuutta, Laiho korostaa, että useimmiten nettitoveruudet ovat positiivisia kokemuksia.

- Suurimmalla osalla nettikumppani vastasikin kasvotusten tavatessa sitä käsitystä, mikä nuorella oli jo netissä keskusteltaessa. Netti on hyvä osa maailmankuvan laajentamista ja avartamista.

Netin käytön valvonta on kodeissa monesti iso asia. Laiho sanoo, että vanhempien luottamus lapsiin pitää rakentua muuhun kuin urkintaan.

- Jos vanhemmat urkkivat ja painostavat, lapsi on kuitenkin netissä salaa. Lapsella pitää olla tunne, että vanhemmille uskaltaa kertoa vaikeita asioita.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme