Mainos
Mainos

Nettikysely: Kestovaippoja kannatetaan - ainakin periaatteessa

Suomalaiset toivovat lapsiperheiltä nykyistä laajempaa siirtymistä kestovaippoihin.

MTV:n nettikyselyn mukaan yli 60 prosenttia suomalaisista on kestovaippojen kannalla. Kertakäyttöiset vaipat ovat jäämässä pois myös äitiyspakkauksesta ympäristösyiden takia. Kela suunnittelee laittavansa pakkaukseen ainoastaan kestovaippoja kevättalvesta alkaen.

Suurin osa kestovaippojen yleistymistä toivovista vastaajista sanoo syyksi juuri ympäristöasiat. Kertakäyttövaipat ovat kotitalouksien suurin yksittäinen jäte. Niiden maatuminen kestää satoja vuosia ja tuottaa metaania, joka edesauttaa kasvihuoneilmiötä.

- Maailma hukkuu kertakäyttövaippoihin, sanoo myös nimimerkki "torilla".

- Kertakäyttövaippojen käyttö on erittäin epäekologinen ja itsekäs teko. Kestot myös äideille kuukupin tai kestositeiden muodossa!, vaatii nimimerkki "kestotsince2000"

Moni kyselyyn vastanneista perustelee kestovaippoja myös kustannusten vuoksi. Laskelmat lapsiperheen vaippakuluista vaihtelevat lähteestä riippuen, mutta esimerkiksi kestovaippainfo.fi-sivuston mukaan kertakäyttöisiin vaippoihin perheellä menee vähintään 870 euroa kahdessa vuodessa.

- Tulee älyttömän kalliiksi ostella kertakäyttövaippoja, varsinkin jos on kelan rahoilla, korostaa "matson".

Kestovaippojen laatu herättää kuitenkin epäilyksiä. Myös Kela myöntää, että laatuun liittyvää kritiikkiä on tullut. Nykyään äitiyspakkauksessa on sekä kesto- että kertakäyttövaippoja.

- Ehdottamasti kestovaippoja pakkaukseen, kunhan pakkaukseen tulevat kestovaipat ovat laadukkaita. Viimeisimmän äitiyspakkauksen kestovaipat olivat laadullisesti todella huonoja, joten nämä vaipat eivät ainakaan kannustaneet käyttämään kestovaippoja jatkossa, harmittelee eräs tuleva äiti.

Kynnys kestojen kokeiluun korkea

Nimimerkki Ella löytää kestovaippojen käytöstä ympäristöasioiden lisäksi yhteiskunnallisen puolen. Hän ei keksi yhtään syytä, miksi kestovaippoihin siirtymistä pitäisi siirtää. Kestovaippojen uskotaan auttavan myös lapsen iho-ongelmiin.

- Peseminen on helppoa, eiköhän kaikilla ole pesukone. Ylikansallisten kertakäyttövaippayritysten sijaan on paljon mukavampaa tukea Suomalaisia vaippayrittäjiä. Kangasvaippa on monen vaippaihottuman pelastaja, näin esimerkiksi meillä. Kestovaippoja voi vieläpä kierrättää lapselta toiselle.

- Minulla on hyviä kokemuksia kestovaippailusta kahden lapsen kokemuksella. Harso ja villahousut olivat aivan mahtavia vastasyntyneellä ja halpa yhdistelmä, kehuu Leena77.

Monet uskomukset ja huonot kokemukset kestovaipoista elävät kuitenkin syvällä. Kela haluaa madaltaa äitiyspakkauksen avulla vanhempien kynnystä kestovaippojen kokeilemiseen. Esimerkiksi nimimerkki mamma on samoilla linjoilla.

- Näin kukaan ei voi väittää, ettei ole kuullut kestovaipoista. Kynnys kokeilla on matalampi. Jokaisen oma valinta on sitten kumpia käyttää. Itse käytän kestoja yöllä ja reissussa kertiksiä, joten fanaatikko en ole, mutta kyllä ne kestot vaan halvemmaksi tulevat ajan kanssa.

Vaipparumba epäilyttää

Kestovaipat eivät ole kuitenkaan vakiinnuttaneet asemaansa suomalaisissa perheissä, ja epäilevästi suhtautuvia löytyy myös kyselyyn vastanneista.

Perheen arki voi olla muutenkin kiireistä, ja kestovaippojen pesemisen pelätään tuovan taas yhden lisähomman vanhemman työntäytteiseen päivään. Ympäristöasiat jäävät siis kiireen keskellä helposti syrjään.

- Lapsiperheellä on ihan tarpeeksi huolehdittavaa lapsestaan ilman kestovaippojen jokapäiväistä pesua. Epäilen myös, ovatko kestovaipat imukyvyltään saman veroisia kuin kertakäyttövaipat, pohtii Kari.

- Kaikilla ei ole mahdollisuutta pestä koko ajan kestovaippoja. Pesutupiin saa vain rajoitetusti pyykkivuoroja. Päiväkodeissa rajoitetusti tilaa varastoida likaisia kestovaippoja, kun kertakäyttöiset voi viedä ulos roskiin, sanoo nimimerkki "ei kestovaipoille".

Jotkut epäilevät myös kestovaippojen todellista ekologisuutta.

- Kestovaipat eivät tutkitusti ole niin ympäristöystävällisiä kuin annetaan ymmärtää. Ne kuormittavat loppupeleissä enemmän ympäristöä, koska niiden pesemiseen kuluu valtavasti energiaa sekä vettä, kommentoi "Dima".

Kelan yksi tavoite kestovaippojen tarjoamisessa on kannustaa perheitä ympäristöystävälliseen ajatteluun myös vauvan hoidossa. Joitain tällainen ekoajattelun tuputtaminen suorastaan ärsyttää.

- Voi hyvänen aika sentään. Eiköhän se ole jokaisen perheen oma valinta mitä käyttää. On niitä parempiakin keinoja säästää luontoa! Eipä se lapsen peppu erota, onko siellä kesto- vai kertakäyttövaippa! Tavallinen huomattavasti helppokäyttöisempi!, kritisoi nimimerkki "eetupee".

Ekologinen voi olla myös ilman kestoja

Nettikyselyyn vastanneiden joukossa on myös sellaisia ympäristöarvoja kannattavia, jotka eivät kuitenkaan ole suoraan kestovaippojen kannalla. Esimerkiksi nimimerkki Lilianin mukaan kestovaippoihin ei tarvitse siirtyä kokonaan.

- Markkinoilla on nyt jo lähes täysin biohajoavia kertakäyttövaippoja. Ainoa osa, mikä niissä ei sula, on vaipan kiinnipitävät teipit.

Huonot kokemukset kestovaipoista ovat ajaneet joitain niitä kokeilleita takaisin kertakäyttöjen maailmaan, mutta ekologinen omatunto saattaa silti kolkuttaa.

- Kompostoituvien vaippojen kehittelyä pitää jatkaa. Minä yritin käyttää kestovaippoja tytärelläni, mutta niiden epäkäytänöllisyyttä ei pysty millään asteikolla mittaamaan, harmittelee isä79.

Henrik 15v pohtii ympäristön tulevaisuutta laajemminkin.

- Sen verran huomaa, että kestovaippojen puolesta on ekologiset ja taloudelliset syyt, kun taas niitä vastaan ovat äidit, jotka eivät jaksa pestä. Kyllä sen ympäristön eteen voi edes sen verran tehdä? Saman tien voitaisiin perustella, että koska kierrättäminen ja kasvissyönti laiskottavat, on niin paljon helpompaa olla huolehtimatta syömisistä ja katsomatta minne roskansa tunkee.

Lue myös:

(9.12.2008)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme