Mainos
Mainos

Nettikysely: Kinkku kuuluu suomalaiseen joulupöytään

Perinteikäs joulukinkku pitää pintansa suomalaisten jouluruokasuosikkien joukossa.

Yli 80 prosenttia MTV:n nettikyselyyn vastanneista sanoo joulukinkun kuuluvan joulupöytään. Suurin osa kinkunystävistä yksinkertaisesti pitää kinkun mausta.

- Se on vaan niin hyvää sinapin kanssa, sanoo Kalle.

Kinkkuun liittyy myös paljon perinteitä, joita halutaan vaalia jouluisin. Jotkut niistä liittyvät kinkun valmistamiseen, toiset joulun ruokaperinteisiin. Monet niistä voivat olla lähtöisin omasta lapsuudesta.

- Ilman kinkun yöllistä paistotuoksua ei tule joulua. Jo useana vuonna meillä on paistettu luomukinkku. Ulkomaista halpis-gmo-possua en ostaisi ikinä, painottaa Kiki.

- Joulu ilman kinkkua ei tunnu joululta. Se kuuluu perinteisiin jouluruokiin, sanoo Lepa.

- Kun sitä on syönyt joka joulu 60 vuoden ajan, niin sitä ei voi olla syömättä. Miltä tuntuisi lanttulaatikko ilman kinkkua? Ei miltään, toteaa Timppa.

Harva pitää kinkkua varsinaisena terveysruokana, mutta monen vastaajan mielestä herkuttelu on sallittua jouluna. Ainakin kerran vuodessa terveysintoilun voi heidän mielestään unohtaa.

- Perinteet kunniaan, on läski tai ei! Turha hössötys koko ajan mitä voi, saa, pystyy tai kannattaa syödä, tulee unohtaa edes jouluna, joka lasten juhla, korostaa nimimerkki "Kyllä kinttua"

Kalkkuna haastaa kinkun

Noin viidesosa suomalaisista ei kuitenkaan aio tänä vuonna syödä kinkkua. Kinkun asemaa joulupöydän kruununa on horjuttamassa monenlaiset haastajat.

Yhä useampi on vaihtamassa kinkun kalkkunaan.

- Kalkkuna on kevyempää syötävää, ja siitä voi tehdä myöhemmin monenlaista lisuketta ruokapöytään, kertoo nimimerkki retired.

Myös muut lihat ja erilaiset kalat kasvattavat suosiotaan suomalaisten joulupöydässä.

- Poropaisti on parasta jouluna. Olemme kyllästyneitä sikaan ja poro on kevyempää, sanoo Maija.

- Hyvin marinoitu hirvipaisti korvaa kinkun. Tottumus kyseessä!, huomauttaa nimimerkki hirvestäjä.

- Perinteemme on tänäkin vuonna syödä lampaan maukasta potkaa, kinkku ei vaan maistu, kertoo nimimerkki kunnp.

Kasvissyöjien jouluun kinkku ei luonnollisestikaan kuulu.

"Olen jo kinkun näköinen"

Terveydelliset, taloudelliset ja eettiset syyt saavat useat perheet unohtamaan kinkun hankkimisen.

- Terveydellisistä syistä kinkku on puuttunut joulupöydästä jo reilut 10 vuotta. Sitäpaitsi, possut on suloisia, saavat puolestani jatkaa elämäänsä, sanoo nimimerkki siaton joulu.

- Kahden hengen talouteen ei kannata hankkia kinkkua, ulkofile riittää, sanoo eräs emäntä.

Monet syövät itsensä jouluna ähkyyn ja aloittavat laihduttamisen vasta uudenvuoden jälkeen. Enska on kaukaa viisas ja jättää kinkun tänä jouluna ostamatta.

- Olen aivan liikaa kinkun näköinen nyt jo, vieläkö lisätä?, hän kyselee.

Vielä ehtii äänestää:

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme