Mainos
Mainos

Nettikysymys: Energiajuomille on määrättävä ikärajat

MTV3.fi:n lukijoiden mielestä energiajuomille pitäisi määrätä ikärajat.

Nettikysymykseen vastanneista peräti 83 prosenttia oli sitä mieltä, että energiajuomat tarvitsisivat ikärajoja. Vajaa viidennes eli 17 prosenttia oli sitä mieltä, ettei ikärajoja tarvita. Vastauksia tuli 2342.

- Ei kenenkään ihmisen pitäisi moisia myrkkyliemiä latkia! Miettikääpä, nuorten ihmisten maha- ja suolistokanavasyövät ovat viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana lisääntyneet. Olisiko oluen, siiderin ja näiden energiajuomien litkimisellä jonkinlainen syy-yhteys moiseen? kysyy yksi ikärajojen puolesta äänestänyt.

Huolen terveydellisistä vaikutuksista jakavat monet ikärajoja puoltavat.

- Energiajuomilla voi olla toteamattomia, hyvin epäterveellisiä vaikutuksia. Esimerkiksi samaan aikaan, kun energiajuomia juodaan enemmän ja enemmän, suolistosairauksien määrä kasvaa enemmän ja enemmän. Suolistosairaudet ovat 2020 kansantauti. Joten kuka nyt ei haluaisi suojata nuoret ylipäätään epäterveelliseltä juomalta, johon voi tulla pahimmassa tapauksessa riippuvaiseksi?

- Energiajuomat eivät sisällä mitään lapsen ja nuoren kasvulle ja kehitykselle tarpeellista ainetta, päinvastoin ja janojuomaksi vesi on kelvollisin vaihtoehto

- Lapsille parasta juomaa on vesi ja maito. Vasta sitten kun on sen verran ikää, että osaa harkita, kannattaako näitä lisäaineita litkiä.

Ikärajat herätykseksi vanhemmille

Virallisten ikärajojen toivotaan herättelevän vanhempia.

- Ikäraja voisi herättää vanhempia huolehtimaan enemmän siitä, miten paljon lapset saavat energiajuomissa heille sopimattomia haitallisia aineita.

- Olen työskennellyt useilla vantaalaisilla kouluilla. Energiajuomia jouvat eniten kaikkein rauhattomimmat oppilaat. He korvaavat juomilla koulun tarjoaman aterian, koska vain nössöt syövät koululla. Energiajuomat lihottavat, antavat jaksamisen tunnetta vaikka elimistössä on puutetta oikeista rakennusaineista. Ei voida edellyttää, että lapset ymmärtäisivät tämän kokonaisuuden. Siksi olisi parempi kieltää kokonaan. Monipuolinen ruoka ja terveelliset tuoremehut ja maito riittävät turvaamaan lapsen ja nuoren energian tarpeen.

Vastakkaisiakin näkemyksiä on.

- On vanhempien vastuulla huolehtia jälkikasvustaan, ei kauppojen. Ovatko seuraavana karkkipussit K-15? kysyy eräs kieltävästi vastannut.

Ikärajoja vastustavistakin tosin löytyy energiajuomia kavahtavia.

- Parasta olisi poistaa kokonaan tuotannosta, ainakin nykyisessä muodossaan. Koostumus ja nimenomaan lisäaineet olisi tutkittava kunnolla.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme