Mainos
Mainos

Nettikysymys: Norjan veritekoja olisi ollut mahdoton estää

Mediassa on spekuloitu paljon sitä, olisiko Norjan viime perjantainen tragedia voitu estää ennalta. MTV3 Uutisten nettikysymykseen vastanneista lähes 2400 ihmisestä 80 % on sitä, mieltä että Anders Behring Breivikin tekemiä veritekoja ei olisi voitu estää etukäteen. Vastaajista 20 % on puolestaan sitä mieltä, että Breivikin iskut olisi voitu estää ennalta.

Moni on ihmetellyt sitä miksei poliisi puuttunut Breivikin suunnitelmiin jo aikaisemmin, tutkihan Norjan suojelupoliisi hänen toimia jo keväällä. NRK:n mukaan poliisi tiesi Behring Breivikin tehneen ostoksia puolalaisesta yrityksestä, joka myy muun muassa kemikaaleja. Esimerkiksi nimimerkki LKP kysyy, miksei poliisi tutkinut Breivikin tilaamaa lannoite-erää tarkemmin.

Norjan poliisi on myöntänyt, että ovat olleet tietoisia epäilyttävän suuresta lannoitehankinnasta, mutta eivät katsoneet lisätutkimuksille olevan aihetta. Jotain taustaa täytyy olla, että ylipäänsä saivat tiedon?

Myös nimimerkki Mamma ihmettelee, miksei poliisi jatkanut tutkimuksia.

Tuntuu sama kaava toistuvan. Raakaan tekoon syllistynyttä on jo aiemmin seurattu ja kuulusteltu,poliisi vaan ei ole katsonut aiheelliseksi jatkaa tutkimuksia. Näin meillä Suomessakin tapahtui mm. koulusurmien kohdalla. Poliisille lisää henkilökuntaa ja suurempaa valtuutta silloin kun on vähänkin epäiltävää!

Moni nettikysymykseen vastanneista uskoo, että Breivikin kaltaiset ihmiset oikeuttavat tekonsa keinolla millä hyvänsä.

Jos ihminen riittävän vahvasti tahtoo jotain tällaista tehdä, hän tekee sen eikä sitä voi estää. kyse on enemmän ihmisen päätöksestä ja valmiudesta, siitä tahtotilasta sekä mielen liikkeistä - ei niiden seurauksista. Kukaan ei voi täysin ennakoida eikä täysin varmuudella estää tällaista, mutta tällaiseen täytyy varautua Suomessakin koska sitten kun tällainen tulee vastaan seuraavaan kerran pystytään toimimaan nopeasti tällaisen ihmisen pysäyttämiseksi.

Samaa mieltä Surullisen kanssa on nimimerkki Alf-59.

Jos joku tarpeeksi fanaattinen asiaansa uskova päättää tehdä tuollaisen teon hän keksii kyllä keinot sen toteuttamiseksi. Siinä ei auta tiukat aselait eikä mitkään.

Kireämpi aselaki puhututtaa

Norjan surulliset tapahtumat ovat jälleen kerran vauhdittaneet keskustelua aselain kiristämisestä. Muun muassa ulkomininsteri Erkki Tuomioja (sd) on toistanut näkemyksensä, jonka mukaan aseet eivät kuulu suomalaiskoteihin.

Sisäministeriö on luvannut käynnistää selvityksen aseturvallisuuden parantamisesta. Sen on tarkoitus valmistua vuoden loppuun mennessä. Aseturvallisuuden kokonaisselvityksen pohjalta tehdään arviot mahdollisista toimista ja lainsäädännön uudistustarpeista.

Monen mielestä aselain tiukentaminen ei kuitenkaan estäisi Norjan kaltaisia tapahtumia.

Ei vallitsevissa olosuhteissa. Aselakien tiukentaminenkaan tuskin auttaisi. Aina löytyy aseita kun "asiaan" tarvitaan ja laittomia aseita vaikka ei olisi asiaakaan, kunhan rahaa löytyy, kuten tälläkin hirviöllä on aina rahaa piisannut, näihin päiviin asti. Eihän noita poliisin virka-asujakaan torilla myydä, pimeän kaupan kautta olisi tuo rynkkykin irronnut, vain muutamaa nok:ia kalliimmalla. Onhan sitä nettiseurailua jollakin asteella varmaan jatkettukin, mutta kun ei laillisilla aseillaan ollut mitään tapahtunut, niin...

Toisin kuin nimimerkki Nimetön, Riitu puolestaan uskoisi tiukemman aselain estävän viime perjantain kaltaiset tapahtumat.

Aselait niin tiukoiksi, että yksityishenkilöillä ei ole oikeutta niihin. Rikollisiltakin näin vähenisivät mahdollisuudet saada varastettuja aseita käyttöönsä. Lisää rahaa poliisien palkkaamiseen, rutkasti enemmän. Ehkä em. eivät olisi tässäkään auttaneet, mutta nyt on liian helppoa saada yksityishenkilön aseaseita.

Aseet eivät myöskään kuulu Ei aseita -nimimerkin mukaan koteihin.

Ei aseita siviileille. Siviilit eivät aseita tarvitse. Milloin joku alkaa sen uskomaan?

Lisää valvontaa internettiin

Aselain lisäksi nettikirjoittelun valvonnan tehostaminen on myös noussut jälleen puheenaiheeksi. Suomalaiset viranomaiset seuraavat nettiä jatkuvasti paljastaakseen yleistä turvallisuutta uhkaavia suunnitelmia. Internetin rajattoman suuren sisällön vuoksi seuranta ja tiedon seulonta on kuitenkin vaikeaa.

Breivik julkaisi internetissä yli 1500 sivuisen manifestin. Manifesti koostuu päiväkirjoista, pomminteko-ohjeista sekä islamin ja monikulttuurisuuden vastaisista ajatuksista. Hänen epäillään julkaisseen myös YouTube-videopalvelussa salaisen videomanifestin. Breivik esiintyi itse videolla useissa valokuvissa muun muassa aseen kanssa.

Nimimerkki Aapo hämmästelee, ettei kukaan ilmoittanut poliisille Breivikin nettikirjoittelusta.

Hän on nettipäiväkirjoissaan kertonut selvästi aikomuksistaan. Miksi kukaan niitä lukenut ei ole ilmoittanut poliisille. Jonkun hänen lähipiiristään on täytynyt tietää mitä hän mahdollisesti aikoo tehdä. Sitä he eivät tule kertomaan. Onhan hän ollut töpinöissään, että näin on jakanut innostuneisuuttaan.

Moni nettikysymykseen vastanneista kritisioi myös mediaa tragedian uutisoinnista. Vastanneet, kuten nimimerkki Life is... toivovatkin, ettei Breivikille suotaisi hänen toivomaansa julkisuutta.

Hyvä, että oikeus käsittelee asian suljetuin ovin ettei tämä hullu mies saa lisää julkisuutta itselleen- sitähän hän toivoisi.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme