Mainos
Mainos

Nettipoliisi: Tunteet kuohuvat - seurauksia ei ymmärretä

Nettirikokset työllistävät poliisia yhä enemmän. Poliisin tietoon tulevista kunnianloukkausilmoituksista jo 10 prosenttia on netissä tapahtuneita, arvioi ylikonstaapeli Marko Forss, joka työskentelee virtuaalisessa lähipoliisiryhmässä.

- Pelikenttä oli aikaisemmin lasten käsissä, ja kunnianloukkauksia on varmasti tapahtunut koko ajan.

Forss arvelee, että netissä tapahtuu päivittäin satoja ellei tuhansia kunnianloukkauksia, mutta poliisille niistä tulee pieni osa.

- Se johtuu paljon siitä, että asianomistaja ei halua tehdä ilmoitusta.

Järki unohtuu reaalimaailmaan

Forssin mukaan "Koiraa ei saa palauttaa kiduttajilleen" -sivuston kaltaiset rajut nettihyökkäykset eivät ole uusi ilmiö, mutta näin suuressa mittakaavassa niitä ei ole kovin montaa ollut.

Sivustolla muun muassa koirien tappeluttamisesta syytetty 19-vuotias koiranomistaja on saanut lukuisia tappouhkauksia. Poliisi on todennut, ettei tapauksessa ole toistaiseksi mitään viitteitä rikoksestä.

- Tunteet kuohuvat, eikä aina ymmärretä sitä, että se netti on sellainen paikka, jonne rikoslaki ylettyy. Laittomat uhkaukset ja kunnianloukkaukset ovat siellä ihan yhtä tuomittavia kuin reaalimaailmassakin.

Forss huomauttaa, että nettiuhkailija saattaa olla ihan tavallinen ihminen.

- Siellä on mukana myös niitä ihmisiä keitä ei katukuvasta uhkailijaksi erottaisi, mutta monella vain unohtuu järki reaalimaailman puolelle.

Katso Nina Rahkolan juttu

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme