Mainos
Mainos

Nettirikollisuus ei tunne rajoja

Nettirikollisuus on nykyään miljoonien eurojen bisnes. Tietoturvayhtiö Symantecin teettämään Underground Economy –raportin mukaan etenkin luottokorttien numerot ja tilitiedot ovat netissä käypää kauppatavaraa. Pelkästään varastettujen luottokorttien arvoksi raportti arvioi yli 4 miljoonaa euroa ja kaikkiaan nettirikollisuudessa on arvoitu liikkuvan jopa noin 220 miljoonaa euroa.

Suomessa pankkitilit ovat varsin hyvin suojattuja useiden salasanojen ansiosta, mutta muutoin väestön ja kielialueen pienuus eivät välttämättä enää suojaa Suomessa verkon käyttäjiä.

- Nettirikollisuus on globaalia, eikä nettirikollisia kiinnosta minkä maan kansalaisia niiden kohteet ovat, muistuttaa Symantecin tietoturva-asiantuntija Erkko Skantz.

Tyypillisimmin luottokorttitiedot päätyvät vääriin käsiin ulkomailla matkustaessa, asiakkaan käyttäessä korttia kaupassa, jossa sen tiedot saatetaan kopioida. Myöskään Suomen rajojen sisällä ei voi katsoa olevansa täysin turvassa, sillä yhä useammin tili- ja luottokorttitietoja yritetään kalastella sähköpostitse myös Suomessa.

Skantzin mukaan vilpillisten viestien tunnistaminen voi olla joskus hankalaa, sillä viestin lähettäjästä ja motiiveista ei voi olla koskaan täysin varma.

- Suomi on pikkuisen siinä mielessä paremmassa asemassa, että yleensä suomalainen sähköpostiviesti, jossa mainostetaan jotain tuotetta, on rehellinen.

Hälytyskellojen pitäisi kuitenkin soida sellaisten sähköpostiviestien kohdalla, jossa omia käyttäjä- tai tilitietoja pyydetään korjaamaan viestissä olevan linkin kautta kuntoon.

-Tällaisille sivuille ei pidä missään nimessä antaa omia käyttäjätunnuksiaan, sillä silloin asialla ovat yleensä rikolliset.

Eräs keino vähentää roskapostin ja siten myös vilpillisten kalasteluviestien määrää, on luoda itselleen niin sanottu roskapostilaatikko. Roskapostiosoitetta kannattaa käyttää käyttää aina asioidessaan nettisivuilla, jotka pyytävät sähköpostiosoitetta, mutta joiden tarkoitusperistä ei ole aivan varma.

Uhkakuvista huolimatta Krantz haluaa korostaa, että pääsääntöisesti netti on turvallinen asiointipaikka.

- Terveen järjen käyttö on suotavaa, eli omia tietoja ei kannata tunkea netissä ehdoin tahdoin joka paikkaan.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme