Mainos
Mainos

Nettitutut huijanneet jopa satojatuhansia euroja – voivat tekeytyä lääkäreiksi ja lakimiehiksi

Helsingin poliisin tietoon on tullut viime viikkoina useita tapauksia, joissa nettituttavuudet ovat huijanneet uhreiltaan suuria summia rahaa. Tapauksia tutkitaan muun muassa törkeinä petoksina.

‒ Vastaavista tapauksista tehdään vuosittain kymmenkunta rikosilmoitusta. Näissä tuoreimmissa tapauksissa rahasummat ovat vaihdelleet 60 000 ja 200 000 euron välillä, kertoo rikoskomisario Hannu Kortelainen.

Huijarit etsivät uhreja muassa netin seuranhaku- ja myyntipalstoilta ja sosiaalisesta mediasta. He kertovat olevansa esimerkiksi amerikkalaisia.

‒ Jokainen tapaus on hieman erilainen, mutta niitä yhdistää se, että luottamusta rakennetaan pikku hiljaa, Kortelainen kertoo.

Kun luottamus on saatu, nettituttu kertoo joutuneensa vaikeuksiin ja pyytää rahaa. Huijari voi esittää olevansa hyvin varakas, mutta pääsy omiin varoihin on estynyt. Uhria voi lähestyä esimerkiksi nettituttavan perheenjäseneksi, lääkäriksi tai lakimieheksi esittäytyvä ihminen.

Rahaa pyydetään pienissä erissä erilaisilla tekosyillä, ei koko summaa kerralla. Huijaus saattaa jatkua jopa vuosia. Uhrit ovat useimmiten keski-ikäisiä naisia, mutta huijauksen kohteeksi on joutunut myös miehiä.

Kortelaisen mukaan huijarin henkilöllisyyttä ja olinpaikkaa voi olla mahdotonta selvittää. Maksettuja rahoja ei todennäköisesti saa takaisin.

Poliisi neuvoo, ettei koskaan pidä lähettää rahaa ihmiselle, jota ei ole tavannut.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme