Mainos
Mainos

Neuvolapalveluissa eriarvoisuutta

Kaksipäiväisillä neuvolapäivillä kuutisensataa alan asiantuntijaa keskittyy tänä vuonna syventämään tietojaan lasta odottavien ja lasta kasvattavien perheiden terveyttä edistävistä toimintamalleista.

Lapsiperheet saavat Suomessa nykyään eritasoisia neuvolapalveluja. Tarjolla olevien palvelujen laatu ja määrä riippuvat perheiden asuinkunnasta.

-Ensimmäinen valtakunnallinen neuvolaselvitys on valmistumassa tämän vuoden lopulla, mutta jo nyt on selvää, että palvelujen taso vaihtelee huomattavasti kunnittain, sanoi ylitarkastaja Marjaana Pelkonen sosiaali- ja terveysministeriöstä puhuessaan tänään valtakunnallisilla neuvolapäivillä Kuopiossa.

Kuntien on vaikeata edes suunnitella terveyspalvelujensa kehittämistä, koska monilta kunnilta puuttuu perustieto asukkaidensa terveyden tasosta. Tämä johtaa usein siihen, että kustannuspaineissa karsitaan halpoja ennaltaehkäisevän terveydenhuollon toimia. Pienet säästöt kostautuvat sitten moninkertaisina kustannuksina raskaassa laitoshuollossa.

Kaksipäiväisillä neuvolapäivillä kuutisensataa alan asiantuntijaa keskittyy tänä vuonna syventämään tietojaan lasta odottavien ja lasta kasvattavien perheiden terveyttä edistävistä toimintamalleista.

Tänä vuonna neuvolapäivillä keskitytään erityisesti perheen tukemiseen terveyttä edistävien ravintotottumusten omaksumisessa, neuvoloiden toimintaan lapsen liikunta- ja leikkitottumusten edistäjänä sekä neuvoloiden rooliin lasten mielenterveystyössä.

Vaikka Suomessa on yksi maailman tehokkaimmista neuvolaverkostoista, lapset kärsivät entistä useammin mielenterveyden ongelmista, liikalihavuudesta ja liikuntavajeesta.

-Siksi neuvoloissa on syytä kiinnittää huomiota terveyden edistämisen eettiseen oikeutukseen, sanoi neuvolapäivillä puhunut professori Anna-Maija Pietilä Kuopion yliopiston hoitotieteen laitokselta.

Neuvoloissa kainostellaan yhä turhaan vaikeisiin asioihin, kuten vääriin ravitsemustottumuksiin puuttumista, koska myös lasten vanhemmat kokevat tällaisen puuttumisen syyllistäväksi.

-Esimerkiksi lasten mielenterveyden vähäisetkin ongelmat muuttuvat helposti pysyviksi tai pitkäkestoisiksi, jos ei niitä heti hoideta. Siksi henkilökunnalla on eettinen velvollisuus puuttua näihin usein vaikeiksikin koettuihin perheen pulmiin, sanoi professori Pietilä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme