Mainos
Mainos

Neuvottelut E-Suomen maataloustuista jatkuvat

Suomi on jatkanut tänään neuvotteluja Etelä-Suomen kansallisista maataloustuista EU-komission kanssa. Maatalousministeri Juha Korkeaojan ja juuri Suomesta palanneen maatalouskomissaari Franz Fischlerin ovat aloittaneet tapaamisensa Luxemburgissa.

Suomi on taas toimittanut komissiolle paljon tietoa ja laskelmia. Pieniä asioita onkin saatu selvitetyksi virkamiestasolla, mutta täysin auki onkin nykyisen tukijärjestelmän kesto.

Tosin viikonloppuna lienee Franz Fischlerille Suomessa selvinnyt, ettei Etelä-Suomen kansallista tukea ole mahdollista ajaa alas kovin nopeasti. Tähän asti komission vaatimus on ollut tuen alasajo kolmessa, korkeintaan viidessä vuodessa, kun Suomi taas vaatii kymmenen vuoden kestoa.

Auki on myös se, kuinka paljon tukea alennettaisiin vuosittain. Komissio on tiettävästi vaatinut 11-14 prosenttia.

Nähtäväksi jää myös paljonko viime päivien korkean tason painostus sekä pääministeri Vanhasen, että puhemies Lipposen taholta vaikuttaa illan neuvotteluihin.

Viljelijät tiukkoina Fischlerille

Eteläisen Suomen viljelijät pysyvät tiukkoina evästäessään Etelä-Suomen kansallista tukea koskevia 141-neuvotteluja.

Viljelijöiden 141-seurantaryhmä luovutti eilen Fischlerille Seinäjoella kirjelmän, jossa korostetaan, ettei Etelä-Suomen maatalous tule toimeen yhteisen maatalouspolitiikan keinoin ilman Suomen kansallista 141-tukea.

Viljelijät tähdensivät Fischlerille, että Suomen maatalouden kilpailukykyä rajoittivat Euroopan unioniin liittymisen jälkeen vuonna 1995 ja yhä edelleen ankarat ja kylmät luonnonolot, mikä johtaa merkittävästi muita EU-maita suurempiin tuotantokustannuksiin.

- Suomen maatalous on äärirajalla: mikään toinen kansakunta ei tuota elintarvikkeita väestölleen yhtä kaukana pohjoisessa, kirjelmässä muistutettiin.

(MTV3)

(Huomenta Suomi 13.10.2003)

Etelä-Suomen tuki ei ole ainoa ongelma EU:n maatalousneuvotteluissa. Parhaillaan satoa korjaavat sokerijuurikkaan viljelijät jännittävät, mitä tapahtuu Euroopan sokeripolitiikassa. EU:n on pakko avata rajojaan kehitysmaiden halvalle tuontisokerille.

(Huomenta Suomi 13.10.2003)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme