Mainos
Mainos

Niiniluoto lähteiden tarkastamisesta jälkikäteen: Hyvin harvinaista ja ikävää

Helsingin yliopiston kanslerin Ilkka Niiniluodon mukaan vastuu väitöskirjan lähdeaineiston oikeellisuudesta on monella eri taholla. Väitöskirjan valmistaminen on pitkä prosessi ja vastuu työn kulusta on niin sanotusti "jaettu vastuu".

– Työn ohjaajalla ja esitarkastajilla pitää olla oikeus tutustua lähdeaineistoon halutessaan ja silloin, jos aineiston aitoudesta syntyy epäselvyyttä. Myös vastaväittäjä voi kysyä aineiston perään, Niiniluoto selvittää MTV3 Uutisille.

Niiniluoto ei ota kantaa dosentti Johan Bäckmanin tapaukseen etukäteen. Hän kuitenkin sanoo, että jälkikäteinen aineiston oikeellisuuden tutkiminen on hyvin harvinaista ja ikävää.

Tieteen yleinen periaate on julkisuus, joten täysin salaista tietoa ei tieteessä voi olla.

– Luonnontieteessä kokeet pitää olla toistettavissa. Haastattelututkimuksissa aineiston pitää olla olemassa.

Monilla aloilla voi olla eettisesti oikein, että henkilöiden nimet eivät tule näkyviin. On niin sanottu anonyymi aineisto, josta ei henkilöllisyyttä voi päätellä.

– Herkissä asioissa, kuten Bäckmanin itämafiaan liittyvässä aiheessa, tämä voi olla perusteltua, Niiniluoto sanoo.

(MTV3)

Jutusta poistettu kommentointimahdollisuus asiattomien viestien vuoksi.

Katso Ilkka Niiniluodon studiohaastattelu (Seitsemän uutiset 8.11.2012)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot