Mainos
Mainos

Niinisalon harjoituksessa 140 jenkkisotilasta ja 17 Stryker-ajoneuvoa – Komentaja: Harjoitus ei liity Natoon

Maavoimien Arrow 16 -harjoitukseen Niinisalon varuskunnassa Yhdysvaltain armeijan toisen ratsuväkirykmentin jalkaväkikomppania harjoitteli yhdessä suomalaisten sotilaiden kanssa. Harjoituksen ei kerrottu liittyvän Nato-asioihin, vaikka yhteistyön syventäminen koettiin tärkeäksi.

Amerikkalaissotilaita Niinisalossa on noin 140, ja Stryker-taisteluajoneuvoja paikalla on 17. 

Arrow 16 -harjoitus 2.–13.5. Niinisalossa 

  • Joukkoja ja henkilöstöä panssariprikaatista, Porin prikaatista, Karjalan prikaatista, Utin jääkärirykmentistä ja Maasotakoulusta
  • Harjoituksen koko vahvuus noin 2250 henkeä
  • Varusmiehiä mukana 1400
  • Kantahenkilökunnasta 550 henkeä 
  • Reserviläisiä mukana 160 
  • Yhdysvaltain armeijasta mukana 140 henkeä
  • Mukana noin 110 panssaroitua ajoneuvoa ja noin 230 muuta ajoneuvoa

Sotamies Malvin Jekkein, 26, kertoo yhteistyön suomalaisten kanssa sujuneen erinomaisesti. Jekkeinin mukaan suuremmilta kulttuurishokeilta on vältytty sekä harjoituksissa että niiden ulkopuolella. 

– Minä menen sinne, minne käsketään, mutta odotin paljon kylmempää ja rankempaa keikkaa. Mutta täällähän on kaunista ja lämmintä koko ajan, Jekkein toteaa.

– Sitä olen ihmetellyt, että täällä syödään joka aterialla niin paljon leipää.

Yhteistyö edistää turvallisuutta

Usean päivän kestävään harjoitukseen osallistuu Maavoimista noin 2250 henkeä ja yli 300 ajoneuvoa, ja mukana on kantahenkilökunnan lisäksi varusmiehiä ja reserviläisiä. 

Maavoimien komentajan, kenraaliluutnantti Seppo Toivosen mukaan harjoituksen tavoitteena on muun muassa "kansainvälisen yhteensopivuuden luominen ja ylläpito" sekä kustannustehokkuus. Suomessa vellovasta Nato-keskustelusta kysyttäessä Toivonen asettelee sanansa varovaisesti.  

– Kyse on kansallisesta harjoituksesta, jota on tehty useita vuosia peräkkäin. Nyt siihen vain tuo pienen lisämausteen yhdysvaltalaisyksikön mukanaolo. Sotilaiden tehtävänä on kouluttaa joukkoja ja harjoitella. Meidän harjoituksemme ei liity laajempaan Nato-kehykseen.

Niinisalossa paikalla ollut Yhdysvaltain ratsuväen everstiluutnantti Steven Gventer ei myöskään ryhdy analysoimaan suomalaista Nato-keskustelua, mutta painottaa silti yhteistyön merkitystä yleisellä tasolla.

– Nato on poliittinen kysymys. Mutta mitä enemmän on tällaista yhteistyötä, sen parempi tilanne on koko Euroopassa. Tämä kyseinen harjoitus on meille hieno mahdollisuus harjoitteluun, ja lisäksi pääsemme näkemään erilaisia toimintatapoja ja kulttuuria.

"Voi olla askel kohti Natoa"

Alikersantti Emil Laaksonen kertoo, että amerikkalaisten kanssa on tähän mennessä harjoiteltu lähinnä perustaistelua. Hänen mielestään yhteistyö amerikkalaisten kanssa on hyvä asia. 

– Voi tämä kai olla askel kohti Natoakin, Laaksonen pohtii.  

Miltä tämä mahdollinen askel tuntuu? 

– Ei se mitään suuria tunteita herätä, mutta kai se on ihan positiivinen asia. 

Everstiluutnantti Gventer kehuu suomalaisia varusmiehiä kyvykkäiksi, aloitteelliseksi ja kielitaitoisiksi. Harjoituksen johtaja, eversti Pekka Järvi uskoo, etteivät kehut ole pelkkää sanahelinää. 

– Kohteliaisuudet ovat asia erikseen, mutta jenkit ovat olleet hämmästyneitä varusmiestemme ja reserviläistemme osaamisesta ja asenteesta. Sotilaillamme saattaa olla ylänappi auki takista, mutta ase osoittaa aina oikeaan suuntaan. 

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot