Mainos
Mainos

Niinistö ennakoi vaikeuksia Virosta tuotavasta tupakasta

Valtiovarainministeri Sauli Niinistö (kok.) ennakoi Suomelle vaikeuksia, jos Virolle myönnetään siirtymäaika tupakan valmisteverolle. Virosta Suomeen tuotavien savukkeiden määrän odotetaan lisääntyvän.

-Se voi olla meille päänvaiva, jos Viro saa siirtymäajan, Niinistö sanoi Brysselissä.

EU:n valtiovarainministerit sopivat tänään savukkeiden verotuksen yhtenäistämisestä jäsenmaissa. Savukkeiden valmistevero on ensi heinäkuusta alkaen EU:n alueella 60 euroa tuhatta savuketta kohden. Vero tulee koskemaan myös tulevia jäsenmaita, mutta ne ovat hakeneet siirtymäaikoja.

Tuonnin Virosta ennakoidaan lisääntyvän maan liittyessä unioniin, jos savukkeiden vero pysyy alhaisena. Tällä hetkellä savukerasia maksaa Virossa alle 10 markkaa.

EU:n komissio on suositellut, että Virossa tupakkavero tulisi voimaan vasta kolmen vuoden kuluttua liittymisestä. Sama koskee Latviaa, Liettuaa, Bulgariaa, Slovakiaa ja Tshekkiä. Komissio perustelee siirtymäaikoja sillä, että tupakan kallistuminen antaisi EU:sta kielteisen kuvan ehdokasmaiden kansalaisille. Savukkeiden hinnat nousisivat esimerkiksi Slovakiassa yli sata prosenttia ja Puolassa noin 30 prosenttia.

Suomi poistaa tiukat alkoholi- ja tupakkatuomisten rajoitukset vuoden 2004 alkuun mennessä. Sen jälkeen toisesta EU-maasta saa tuoda 800 savuketta tai vastaavan määrän muuta tupakkaa ilman, että joutuu maksamaan niistä uudelleen veroa. Nykyään enimmäismäärä on 300 savuketta.

Tupakan hinta nousee ratkaisun myötä myös monissa nykyisissä jäsenmaissa kuten Espanjassa, Kreikassa, Italiassa, Portugalissa ja Luxemburgissa. Tupakan hintaan Suomessa päätöksellä ei ole vaikutusta.

Tupakkaveron yhtenäistämiselle halutaan mm. vähentää petoksia ja salakuljetusta. Tosin salakuljetuksen arvioidaan lisääntyvän jatkossa EU:n ulkopuolista maista.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme