Mainos

Niinistö hyökkäsi Halosen nimityspolitiikkaa vastaan

Kokoomuksen presidenttiehdokkaan Sauli Niinistön mielestä Tarja Halonen valitsi Suomen Pankin pääjohtajaksi henkilön, jolla ei ollut päivänkään kokemusta euroalueesta.

Kokoomuksen presidenttiehdokas Sauli Niinistö otti tänään vaaliaseekseen presidentti Tarja Halosen nimityspolitiikan Tampereella järjestetyssä presidenttiehdokkaiden vaalikeskustelussa. Hän arvosteli raskaasti Erkki Liikasen nimittämistä Suomen Pankin pääjohtajaksi.

Niinistön mukaan pääjohtajaksi valittiin henkilö, jolla ei ole päivänkään kokemusta euroalueesta. Näin tehtiin siitä huolimatta, että Suomen Pankin tärkeimmäksi tehtäväksi on yksimielisesti todettu euroalueesta huolehtiminen ja esiintyminen keskuspankissa Frankfurtissa.

Hänen mielestään huomattavasti pätevämpi henkilö tehtävään olisi ollut sitä hakenut Ecofin-neuvoston silloinen pääjohtaja Sixten Korkman, joka on ollut luomassa euroaluetta ja istunut joka ainoassa euroryhmän kokouksessa. Myös Niinistö itse oli yhdessä vaiheessa kiinnostunut Suomen Pankin johtokunnan jäsenyydestä, mutta veti paperinsa pois. Halonen uskoi, että Niinistöstä olisi tullut hyvä johtaja, jos olisi pitänyt hakemuksensa voimassa.

Valtaosa presidenttiehdokkaista haluaisi nykyistä avoimempaa nimityspolitiikkaa, jossa perustelut esitetään julkisesti. Käsittelyssä oli mm. äskettäinen korkeimman oikeuden presidentin valinta. Halonen ei uskonut, että tehtävään nimetyllä Pauliine Koskelolla olisi jonkin puolueen jäsenkirja. Hän korosti, että valtaosa Koskelon työtovereista, esittelevä ministeri ja hallitus olivat hänen pätevyydestään samaa mieltä.

- Toivon, ettei se häiritse, että hän on nainen, Halonen heitti.

Kristillisen liiton Bjarne Kallis piti Halosen perusteluita riittämättöminä Sinikka Salon Suomeen Pankkiin nimittämisen yhteydessä. Kalliksen mukaan vetoaminen hallituksen erimielisyyteen ei riitä ulkopuolisen nimittämiseen. Tulee kertoa, miksi henkilö on porukan paras.

Eduskunta sai tietoa NFR-koulutuksesta

Aamulehden järjestämässä tilaisuudessa olivat mukana kaikki muut ehdokkaat paitsi keskustan Matti Vanhanen, joka oli vaalikiertueella Kajaanissa ja Oulussa. Keskustelussa nousi esille myös suomalaissotilaiden kouluttaminen yhteisharjoituksissa Naton NRF-taistelujoukkojen kanssa.

Halonen huomautti, että hallitus on informoinut asiasta eduskunnan valiokuntia. Niissä on asiasta keskusteltu Halosen mukaan "vaikka kuinka paljon".

Ilta-Sanomien tänään julkistaman tiedon mukaan presidentti sekä hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittinen valiokunta on hyväksynyt linjauksen jo viime vuonna, vaikka yhteistyöhön lupautuminen on kiistetty. Halosen mukaan kaikki asiat on käyty moneen kertaan läpi siitä lähtien, kun ensimmäinen ulko- ja turvallisuuspoliittinen selonteko annettiin eduskunnalle 1990-luvun alussa. Päätelmänä on ollut kriisinhallinnan korostaminen. Sen vuoksi tarvitaan Nato-yhteensopiva järjestelmä.

Kun EU-maista yhä suurempi osa on Naton jäseniä, tarvitaan systeemi, jossa kaikki maat ovat tasa-arvoisessa asemassa. Halonen korosti Suomen päättävän kuitenkin itse, mihin toimintaan se ottaa osaa.

Vihreiden Heidi Hautala arvioi, että Suomessa on salailu- ja hivuttautumisperinne. Harjoituksista olisi voinut kertoa avoimesti. Hautalan mukaan jossain kohdin yhteistyötä tulee myös vastaan raja, jolloin ollaan tosiasiallisesti Natossa.

Halonen ja Niinistö nokittelivat toisiaan myös yrittäjyyden edistämisestä puhuttaessa. Niinistö katsoi, että työnantajajärjestöihin kuulumattomat pienimmät yrittäjät pidetään kolmikannan ja työmarkkinajärjestöjen keskustelujen ulkopuolella. Halonen toivoi, että mahdollisimman monet voisivat liittyä haluamiinsa järjestöihin ja olla siten toiminnassa mukana. Halonen sanoi kannustaneensa työntekijä- ja yrittäjäjärjestöjä pohtimaan yhdessä, mitä voitaisiin tehdä yritysten kasvamisen tiellä olevien esteiden poistamiseksi.

- Vastakkainasettelun aika on ohi, Halonen valisti "työväen presidentin" Niinistön vaalislogania lainaten.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot