Mainos

Niinistö: Keskustan asema säilyy eduskuntavaaleissa

Presidenttiehdokas Sauli Niinistön mielestä keskustalaisten on turha pelätä asemansa heikkenemistä eduskuntavaaleja ajatellen vaikka he antaisivat äänensä Niinistölle.

Kokoomuksen Sauli Niinistö sanoo näkevänsä keskustan ja kokoomuksen arvopohjan pitkälti yhteisenä. Hän muistuttaa että keskustalaiset eivät heikennä omia asemiaan eduskuntavaaleissa äänestämällä kokoomuksen ehdokasta presidentinvaalissa.

Niinistö viittaa kuuden vuoden takaisiin tapahtumiin. Tuolloin vain yhdeksän kuukautta voitokkaiden presidentinvaalien jälkeen SDP hävisi kunnallisvaalit. Niinistön mielestä tämäkin kertoo siitä, ettei presidentinvaalien menestyksestä voi vetää johtopäätöksiä muihin vaaleihin.

Edellisissä presidentinvaaleissa keskusta ja kokoomus eivät kyenneet yhteistyöhön. Suuri osa kokoomuslaisista lipesi SDP:n Tarja Halosen taakse. Silloinen kokoomusjohtaja Niinistö kertoi vasta jälkeenpäin äänestäneensä toisella kierroksella Esko Ahoa. Niinistö muistuttaa myös, että hyvin monet kokoomuslaiset olivat Ahonkin joukoissa.

Hänen mukaansa edellisten presidentinvaalien kohdalla tilanne oli täysin toinen, kun tällaista porvarillista keskustelua ei käyty puoluejohtajien kesken etukäteen.

- Esitin ihan samaa diiliä, mutta silloin vaan ei keskustelusta tullut mitään, Niinistö sanoo ja huomauttaa, ettei hän nyt moiti ketään.

- Myönnän, että minullakin olisi ollut mahdollisuus olla aktiivisempi suhteessa keskustaan, tarkoitan huomattavastikin etuajassa. Niinistön mukaan kokoomus oli tuolloin "kerta kaikkiaan kahtia", ja varsin yhtenäisesti oltiin sitä mieltä, että puheenjohtaja ei voi viedä puoluetta mihinkään suuntaan.

Etu Halosella

Niinistö katsoo, että hänen vastaehdokkaallaan Tarja Halosella on istuvana presidenttinä suuri etu puolellaan. Toisaalta hän pitää etuna sitä, ettei presidentin toimesta ole kuuden vuoden aikana tapahtunut kovin paljon.

- Minä uskon, että havaitaan, että seuraavan kuuden vuoden aikana on oltava toimeliaampi.

Niinistön mielestä Haloselta on jäänyt huomaamatta muun muassa se, että ikääntymisen tuomiin suuriin hoiva- ja hoitokustannuksiin ei enää varauduta.

- Presidentillä on väärä kuva tilanteesta. Uudenvuoden puhe oli väärä tässä suhteessa, virheellinen. Niinistön mukaan Halonen ei tunne tosiasioita. Niinistön mukaan kuntasektori velkaantuu moninkertaisesti enemmän kuin lama-aikana ja tämä sektori tuottaa palvelut. Hän huomauttaa, että erityisesti kunnat ovat taloudeltaan pahasti alijäämäisiä, mikä on entisen valtiovarainministerin mukaan tulevaisuuden kustannuksella elämistä.

- Sitä pystyy tekemään jonkun aikaa, mutta kyllä minä siitä vähän huolissani olen, että se hyväksytään noin.

Kädenvääntöä Natosta

Turvallisuuspoliittinen keskustelu on jäänyt vaaleissa vaikeaselkoiseksi ja Niinistö on saanut tältä osin osakseen arvostelua kaikkein eniten. Vieläkin Niinistön suhteesta Nato-jäsenyyteen jää varaumia ja tulkinnanvaraa. Niinistö sanoo, että häntä kiusaa Suomen Nato-suhteessa ehkä eniten se, että koko ajan puolustusvoimia on kehitetty Nato-yhteensopiviksi, mutta itse sotilasliitto nähdään jotenkin kielteisessä valossa.

- Halonen puhuu Nato-optiosta tukena ja turvana ja siitä, että Nato-yhteensopivuus pelastaa meidät.

Niinistön mielestä eduskunnassa ei olisi yhtään pahitteeksi pohtia selkeästi, onko se Nato niin negatiivinen, kun sen kanssa yhteisiin harjoituksiinkin osallistutaan.

- Ettei käyttäytyminen ja käsitykset olisi ristiriidassa, Niinistö kiteyttää.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot