Mainos
Mainos

Niinistö kiisti Ylelle asevientilinjan muuttuneen – Tuomioja: "Löysennetty merkittävästi"

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) kiistää, että Suomen asevientilinja olisi nykyisen hallituksen aikana muuttunut. Niinistö sanoo Ylelle, ettei myönnetyistä vientiluvista voi vetää johtopäätöstä, että ihmisoikeuksilla ei enää olisi Suomelle väliä.

Jatkossakin jokainen lupa käsitellään tapauskohtaisesti, Niinistö sanoi.

Suomesta on tuoreen raportin mukaan viety aseita esimerkiksi Saudi-Arabiaan ja Uzbekistaniin. Niinistön mukaan Saudi-Arabiaan vietyjä Patrian kranaatinheittimiä ei ole käytetty Jemenissä siviiliuhreja vaatineissa iskuissa. Uzbekistanin tilanne taas on Niinistön mielestä varsin vakaa.

Entinen ulkoministeri, kansanedustaja Erkki Tuomioja (sd.) arvioi aiemmin, että Suomen asevientipolitiikkaa on Juha Sipilän (kesk.) hallituksen aikana merkittävästi löysennetty.

Safer Globe Suomen asevalvontaraportin julkistustilaisuudessa Tuomioja sanoi, että Suomen linja on etääntymässä sekä Euroopasta että erityisesti Pohjoismaista. Esimerkiksi Ruotsi on käytännössä lopettanut puolustusyhteistyön ja asekaupan Saudi-Arabiaan, Tuomioja huomautti.

Aseviennistä keskusteltiin myös aamun Huomenta Suomi -ohjelmassa. Ulkoministeri Erkki Tuomioja tuomitsi aseviennin epävakaisiin maihin. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme