Mainos

Niinistö: Kunnilta näyttöjä varojen käytöstä

Valtiovarainministeri Sauli Niinistö (kok.) toivoo kunnilta omaehtoista näyttöä siitä, miten rahoja käytetään peruspalveluitten ylläpitämiseen.
-Se olisi tässä vaiheessa aika kova juttu, totesi ministeri kunta-alan talous- ja rahoitusseminaarissa Helsingissä tänään. Niinistö kommentoi seminaarissa sitä, pitäisikö valtion korvamerkitä kunnille annettavaa tukea. Hän näkee kyllä ongelmaksi sen, että näillä rahoilla hoidettaisiin kunnissa jokin asia "superhyvin" ja toiset jäisivät sitten retuperälle.

-Olisi silti hyvä saada tietää, miten asioita hoidetaan, sanoi Niinistö, joka arvosteli myös kuntien yksityistämisjärjestystä. Hänen mukaansa on kummallista, että yksityistäminen on aloitettu monesti terveydenhuollosta eikä esimerkiksi liikuntatoimesta. Sauli Niinistö ei luvannut ensi vuodelle kunnille taloudellista ruusutarhaa, mutta kuitenkin sen verran, että valtion tulevassa budjetissa kuntien ja valtion välinen tase olisi kunnille eduksi. Myös valtionosuuksia tarkistetaan, ja koska hallitus on niin luvannut, mietitään tuloverojen kevennyksestä johtuvien 400 miljoonan markan menetysten korvausta kunnille.

Yhteisöveron tuotto lottovoitto

Niinistö kehotti kuntia muistamaan, että suhdanneherkän yhteisöveron tuotot ovat kuin lottovoitto, niiden suuruudesta tai saatavuudesta ei voi olla joka vuosi varmoja. Kuntien olisi syytä vartioida tiukasti rahojaan eikä laittaa niitä kulutukseen, vaikka löysää rahaa tuntuisi olevankin. Niinistö ennusteli talouden ylikuumenemista, johon tarvitaan tiukkaa finassipolitiikkaa. Valtion tämän vuoden menot pidetään viime vuoden tasolla 194 miljardissa markassa.

-Joudun budjetin kehyspäätöksiä tehtäessä tyrmäämään kymmenen miljardin markan edestä toivomuksia. Niistä 6 miljardia on ministeriöitten ylityksiä ja 6,5 miljardia eduskunnan esityksiä. Osa toiveista on päällekkäisiä, sanoi Niinistö.
Kuntien verotulotoiveisiin Niinistö kommentoi, etteivät ne ole niin tehokasta aluepolitiikkaa kuin koulutuksen tehostaminen. Niinistön mukaan paluuta vanhaan aluepolitiikkaan ja tukijärjestelmiin on turha haikailla. Niinistö kyseli kunta-alan päättäjiltä, onko vanhoilla konsteilla saatu mitään pysyvää aikaan.

Parjanne: Valtio vakauttaa kuntien kustannuksella

Valtio hakee omaan talouteensa vakautta kuntien kustannuksella, sanoo Suomen kuntaliiton toimitusjohtaja Risto Parjanne. Erityisesti budjetin kehysmenettely vaikuttaa kuntien kannalta vähintäänkin omituiselta matematiikalta. Parjanteen mukaan kunnille on tärkeää kustannusjaon korjaaminen valtion ja kuntien välillä, kun budjetin kehyspäätöksiä tehdään ensi kuun alussa.

-Kuntien yhteisövero on palautettava sille tasolle, jolla se oli ennen kuluvan kuluvan vuoden budjettipäätöksiä. Samoin on pystyttävä sopimaan esiopetuksen valtionosuudesta niin, että myös oppilaiden kuljetuskustannukset saadaan valtionosuuden piiriin, luetteli Parjanne.
(STT)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot