Mainos

Niinistö: Monipäiväiset kutsunnat Suomeen

Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Niinistö (ps.) laittaisi Suomen kutsuntajärjestelmän remonttiin. Hän ottaisi mallia Sveitsistä, jossa järjestetään monipäiväiset kutsunnat. Niissä kiinnitetään erityistä huomiota esimerkiksi psykologisiin testeihin.

Niinistö haluaa sellaiset kutsunnat, joissa pystyttäisiin löytämään jokaisen varusmiehen vahvuudet. Niinistön mukaan entistä tarkemmilla kutsunnoilla voitaisiin ehkäistä myös Karjalan prikaatin kaltaiset ikävät kuolintapaukset. Varuskunnassa on kuollut reilun vuoden aikana kolme varusmiestä.

– Kutsuntoja pitäisi kehittää enemmän Sveitsin mallin suuntaan, jolloin kutsunnat kestäisivät kauemmin. Silloin meillä olisi kutsuntakeskukset, joissa etsittäisiin, mikä palveluspaikka ja mikä aselaji sopisi kenellekin parhaiten.

– Uskon, että sillä saataisiin huomattavasti keskeyttämisiäkin vähenemään, jos me voisimme entistä paremmin sijoittaa nämä meidän nuoret miehet heille sopiviin paikkoihin, Niinistö kertoo MTV3 Uutisille.

Jussi Niinistön mukaan Sveitsin kutsuntamallia ei voi kuitenkaan sellaisenaan käyttää Suomessa, vaan sitä pitäisi soveltaa Suomen tarpeisiin. Esimerkiksi kutsuntojen pituus pitäisi Niinistön mukaan selvittää Suomen kannalta sopivaksi. Puolustusvaliokunnan jäseniä kävikin syksyllä Sveitsissä hakemassa oppia maan kutsuntajärjestelmästä.

– Saimme sieltä aika paljon mielenkiintoista oppia. Siellä on maa, joka haluaa säilyttää itsenäisen ja uskottavan puolustuksen. Jos me haluamme tehdä myös samoin, kyllä meidän täytyy koko ajan kehittää tätä yleistä asevelvollisuutta. Meidän täytyy huomioida kaikki voimavaramme ja uudet uhkat, kuten kyber-sodankäynti.

Verkkopuolustukseen tarvitaan osaajia

Puolustusvaliokunnan puheenjohtajan mukaan entistä tarkemmilla kutsunnoilla sopiva palvelustehtävä voitaisiin löytää palveluspaikka sellaiselle henkilölle, joka ei armeijaan pääsisi esimerkiksi ylipainon vuoksi.

– Yhä pienempi määrä miesikäluokasta käy varusmiespalveluksen, ja heitä ei oteta palvelukseen muun muassa sen takia, että heillä on ylipainoa. Sen verran pitää olla maailman muutoksessa mukana, että pitää ymmärtää, jotta näillä pulskemmillakin kavereilla on annettavaa maanpuolustukseen esimerkiksi kyber-sodankäynnin puolella.

– Siellä voi olla todellisia osaajia, vaikka fyysinen kunto ei olisikaan sitä, mitä perinteisessä sodankäynnissä tarvitaan, Jussi Niinistö tarkentaa.

Puolustusvoimat rekrytoikin parhaillaan työntekijöitä, jotka vastaisivat verkkopuolustuksesta (kyber).

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot