Mainos
Mainos

Niinistö patistaa valtiojohtoa aktiivisuuteen

Kokoomuksen presidenttiehdokas perää aktiivisuutta niin EU:n yhteisen puolustuksen rakentamisessa kuin Venäjän-suhteissa.

Kokoomuksen presidenttiehdokkaan Sauli Niinistön mielestä Suomi hukkaa passiivisuudella mahdollisuutensa vaikuttaa EU:n yhteisen puolustuksen rakentamiseen.

EU:n turvatakuiden pelastamista viime aikoina voimakkaasti perännyt Niinistö huomauttaa, että passiivinen odottaminen johtaa lopulta vain tyytymiseen toisten, aktiivisten osapuolten muodostamaan lopputulokseen. Hän sanoo, että Euroopassa on selvää tilausta ja kiinnostusta turvallisuuspolitiikan kehittämiseen, vaikka Suomen ylin valtiojohto näyttää tämä kiistävänkin.

Niinistön mukaan on olemassa muitakin tapoja vaikuttaa kuin passiivinen odottaminen. Helsinkiin ei kovin moni tule mitään tarjoamaan. Suomen tulevaan EU-puheenjohtajuuskauteen Niinistö ei halua kuitenkaan yhteispuolustuskysymystä kytkeä.

- Jos halutaan pitää jotain asiaa esillä, kyllä sen voi tehdä puheenjohtajuudesta riippumatta.

Niinistön mukaan kiinnostusta pitää pyrkiä herättämään niissä, joilla sitä ei vielä ole. Suomen viiteyhteys on EU:n Natoon kuulumattomat maat, hän osoittaa.

Venäjä on erilainen

Niinistön mielestä myös Suomen Venäjä-politiikassa tarvitaan kahdenvälisesti aktiivisempaa otetta, ja hän kehottaa unohtamaan asioiden kaavamaisen Brysselin kautta hoidattamisen.

- Meillä on ollut vähän sellaista koulukuntaa, että me hoidetaan Venäjä-suhteita Brysselin kautta. Minä en sitä ajatusta niele sellaisenaan, koska myös Brysselin tai EU:n näkökulmasta on toki luonnollista, että erityisesti EU-rajalla olevat EU-maat pitävät yllä myös kahdenvälisiä suhteita.

Niinistö muistuttaa, että monet asiat eivät millään lailla edes sivua EU:ta ja Suomen kaupalliset intressit Venäjän suuntaan ovat merkittäviä.

Unionin ja Venäjän suhteissa Niinistöä on kiusannut se, että EU pyrkii mieltämään Venäjän tavalliseksi naapuruusohjelman mukaiseksi naapuriksi.

- Minusta Venäjän status on erilainen. Kovasti kannustaisin tasavertaista keskustelukumppanuutta, johon suuntaan nyt ollaan kyllä menemässäkin, hän myöntää.

Puhdistamo valmiiksi

Niinistö matkustaa ensi viikolla Euroopan investointipankin varapääjohtajan ominaisuudessa Pietarin lounaisen jätevedenpuhdistamon valmistumisjuhlallisuuksiin. Seremoniaan osallistuvat myös Suomen ja Venäjän presidentit Vladimir Putin ja Tarja Halonen sekä Ruotsin pääministeri Göran Persson.

Lounainen jätevedenpuhdistamo on EU:n pohjoisen ulottuvuuden ympäristökumppanuuden kärkihanke. Laitos pystyy käsittelemään 700 000 asukkaan jätevedet. Projektia viime vuodet lainoittaneelle Niinistölle hanke on hyvin tuttu jo valtiovarainministeriajoilta.

Niinistön mukaan hankkeessa on ollut puolin ja toisin treenaamista ja pikku yllätyksiäkin. Lopullinen rahoitussopimuskin allekirjoitettiin koko syksyn kestäneiden neuvottelujen jälkeen jouluaatonaattona 2003 parin päivän varoitusajalla. Kaiken kaikkiaan projekti on sujunut hänen mielestään kohtuullisesti.

Vaikka Pietarin lounainen puhdistamo valmistuu, EIB:lle jää Venäjälle edelleen lukuisia hankkeita. Pankilla on muun muassa uusi 500 miljoonan euron lainamandaatti, joka on osoitettu yleisesti ottaen Venäjälle ja Ukrainaan. Niinistön mukaan mandaattia tullaan käyttämään Pohjoisen ulottuvuuden nimikkeen alla tehtävään yhteistyöhön kuin suoriin infrasijoituksiinkin.

Niinistön mukaan Venäjällä ei kuitenkaan ole tällä hetkellä kovin suurta tarvetta luottojen hakemiseen, koska maassa on nyt omaakin rahaa. Vaikka EIB:n lainaama raha ei ole sinänsä kovin kallista, vakuusehdot ovat varsin kovat.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme