Mainos
Mainos

Niinistö puolustaa suomalaissotilaiden pakottamista kansainvälisiin tehtäviin

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) puolustaa suomalaissotilaiden pakkoa lähteä kansainvälisiin tehtäviin. Eduskunnassa keskusteltiin muutoksista lakiin Puolustusvoimista, jotta kansainvälisen sotilaallisen avun antaminen ja vastaanottaminen helpottuisi.

Niinistö uskoo, että vapaaehtoisia tehtäviin kuitenkin löytyy. Hän sanoo, että kieltäytymisestä tuskin seuraisi irtisanomista vaan varoitus.

Reserviläisille ja varusmiehille kansainvälisiin tehtäviin osallistuminen olisi jatkossakin vapaaehtoista. Henkilöstöjärjestöjen mukaan uudenlaisiin kansainvälisiin tehtäviin lähdön pitäisi perustua kriisinhallinnan tapaan vapaaehtoisuuteen myös henkilöstön, ei vain reserviläisten osalta.

Lakia sovellettaisiin EU:n yhteisvastuulausekkeeseen ja keskinäisen avunannon lausekkeeseen perustuviin päätöksiin. Hallituksen esityksen mukaan laki ei nykyjään mahdollista esimerkiksi Puolustusvoimien osallistumista toisen valtion aluevalvontaan, joten sitä on tarvetta muuttaa. Kysymys nousi taannoin esiin, kun arvioitiin Suomen osallistumista Islannin ilmatilan valvontaan yhdessä Norjan ja Ruotsin kanssa.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme