Mainos
Mainos

Niinistö saa tukea myös kilpailijapuolueista

Kokoomuksen Sauli Niinistö on monen puolueaktiivin mielestä hyvä kakkosvaihtoehto presidenttikisassa.

Perussuomalaisten piirihallitusten jäsenistä Niinistöä pitää toiseksi parhaana ehdokkaana lähes puolet (44%) ja keskustalaisista saman verran (42%).

Myös SDP:n kentällä Niinistö oli suosituin, kun heiltä kysyttiin, kuka olisi toiseksi paras presidenttiehdokas. Näin vastasi 35 prosenttia demarien piiriaktiiveista.

MTV3:n kyselyyn vastasi yli 600 piirihallituksen jäsentä neljästä suurimmasta puolueesta.

Vain kokoomuksessa omalle ehdokkaalle 100 prosentin tuki

Kyselyssä vastaajia pyydettiin merkitsemään listasta, kuka ehdokkaista on paras. Kokoomuksen piiriväestä täydet 100 prosenttia valitsi tässä kohtaa Niinistön nimen. Lähelle pääsivät myös keskusta, jossa 97 prosenttia piti Paavo Väyrystä parhaana.

Sosialidemokraattien kentästäkin 94 prosenttia antoi parhaan ehdokkaan puumerkin Paavo Lipposelle.

Sen sijaan perussuomalaisten keskuudessa vain 88 prosenttia piirihallitusten jäsenistä pitää Timo Soinia parhaana ehdokkaana. Perussuomalaisten kentästä vajaa kymmenes (8%) antoi jo tässä vaiheessa parhaan ehdokkaan tittelin Niinistölle.

Niinistö ylivoimaisesti suosituin kakkosvaihtoehto

Perussuomalaisten kentän vastauksissa Niinistö on selkeästi suosituin toiseksi parhaan ehdokkaan paikalle. Näin vastasi 44 prosenttia piiriväestä.

– Olen Niinistön takana, jos Soini ei pääse toiselle kierrokselle. Hän on näistä muista selkeä kakkonen, sanoo perussuomalaisten Oulun piirihallituksen jäsen Jussi Pellikka.

Lähes kolmannes perussuomalaisista (32%) oli taas sitä mieltä että tämä titteli kuulu Väyryselle.

Keskustan kenttäväestä puolestaan 42 prosenttia pitää Niinistöä toiseksi parhaana ehdokkaana.

– Sauli on sopivan ikäinen, ehkä näyttävä ja melko puhdas taustaltaan. Henkilövaalit ratkaisevat paljon sen jälkeen, jos parasta osaajaa ei haeta, toteaa Satu Hietanen Etelä-Hämeen keskustapiiristä.

Seuraavaksi useimmin tähän kysymykseen merkittiin keskustakentällä RKP:n Eva Biaudet’n nimi ( 22% vastaajista). Myös vihreiden Pekka Haavisto sai jonkin verran toiseksi parhaan ehdokkaan ääniä (14% vastaajista).

Demarien piiriväkikin taipui pitämään Niinistöä suosituimpana kakkosvaihtoehtona, näin vastasi 35 prosenttia. Seuraavaksi eniten kakkosvaihtoehdon ääniä sai Haavisto (27%) ja vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki (21% vastaajista). Väyrysen merkitsi toiseksi parhaaksi ehdokkaaksi vain viisi prosenttia demariaktiiveista.

– Väyrynen on pitkän linja poliitikko ja kaikki kunnia hänelle - mutta ei sopiva Suomen presidentiksi, eikä edes pätevä siihen, kuittaa Minna Lintonen SDP:n Hämeen piiristä.

Kokoomuslaisilla Lippos-sympatiaa

Tähän mennessä julkaistujen mielipidemittausten mukaan Niinistö on todennäköisimmin menossa toiselle kierrokselle. Mikäli näin ei kävisikään, on selvää, kuka muista ehdokkaista on kokoomusväelle toiseksi mieluisin.

Lipponen on toiseksi paras ehdokas lähes joka toisen (44% vastaajista) piiriaktiivin mielestä. Seuraavat sijat menevät Biaudet’lle (18% vastaajista), Haavistolle (17%) ja Väyryselle (15%).

Anti-Lipponen ja anti-Soini -leirit

Perussuomalaisista vain prosentti piti Lipposta toiseksi parhaana ehdokkaana. Lähes yhtä tiukkaa oli palaute keskustan kentältä, jossa neljä prosenttia ilmoitti Lipposen toiseksi parhaaksi ehdokkaaksi.

– Lipponen ei ole paras valtti ja mainos Suomelle, toteaa piirihallituksen jäsen Satu Hietanen Etelä-Hämeen keskustapiiristä.

– Sen voin sanoa, että Lipposta en äänestä, toteaa puolestaan perussuomalaisten Pirkanmaan piiristä Tuomo Isokangas.

Vastaavasti demareista vain kolme prosenttia nimesi Soinin toiseksi parhaaksi ehdokkaaksi.

– Se politiikka, jota Soini on harjoittanut ja ne ulostulot mitä hänellä on ja kehitysideat siitä, mihin suuntaan Suomea pitäisi viedä, eivät kyllä edusta ihan sitä maailmankatsomusta miten minä asiat näen, sanoo piirihallituksen toinen varapuheenjohtaja Miikka Lönnqvist Hämeen demareista

Myöskään kokoomuslainen piiriväki ei arvostanut perussuomalaisten ehdokasta kovinkaan korkealle, vain kolme prosenttia piti häntä toiseksi parhaana ehdokkaana.

– En puhu Soinin persoonasta joka on sinänsä vakuuttava ja hyvä, toteaa Minna Åman-Toivio, joka on kokoomuksen piirihallituksen jäsen Pohjois-Pohjanmaalta.

Hänen aatemaailmansa ja sieltä tämä vastuunkantamattomuus, jossa ei olla valmiita tekemään ikäviäkin päätöksiä on sellainen, että missään tapauksessa en tule semmoista henkilöä äänestämään.

Keskustasta Soini sai kahdeksan prosenttia toiseksi parhaan ehdokkaan äänistä.

Katso Hanna Takalan juttu (Seitsemän uutiset 7.12.2011)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme