Mainos
Mainos

Niinistö: Suomessa eletään kuin hobittien Konnussa

Vihreiden uusi puheenjohtaja ja ympäristöministeri Ville Niinistö on omien sanojensa mukaan henkisesti kotona kahdessa paikassa: ympäristöministeriössä ja Turussa.

– Minä olen sielultani niin turkulainen, etten voi nostaa mitään kaupunkia sen yläpuolelle. Aurajoen rantamaisemat on henkinen kotini, Niinistö tiivistää.

Uuden salkun ansiosta Niinistön henki on kotona myös Arkadianmäellä.

– Ympäristöministerin työ on unelmaduuni. Ympäristöministeriössä kaikki ottivat minut hyvin vastaan ja olo on kuin kotiin tulisi, Niinistö kertoo.

Vihreille Niinistön ympäristöministerin salkku oli suuri helpotus. Viime eduskuntakaudelle puolue istui samassa hallituksessa, jossa annettiin lupa lisäydinvoiman rakentamiseen. Puolue luisui uskottavuuskriisiin, joka näkyi vaaleissa äänien hiipumisella. Vihreät menetti 5 edustajapaikkaa.

– Ympäristöministeriössä olemme omalla alueellamme. Salkkuni on puolueelle erittäin tärkeä. Nyt kun ympäristöministerin salkku on vihreillä, aiomme saada aikaan muutoksia, Niinistö lupaa.

Niinistön mielestä vihreät oli koko viime kauden puolustuskannalla hallituksessa eivätkä sen vuoksi voineet vaikuttaa tärkeisiin ympäristökysymyksiin haluamallaan tavalla.

Niinistö otti kopin ympäristöministerin salkusta keskustan Paula Lehtomäeltä ja uusi ministeri aikookin muuttaa pelin henkeä. Niinistön lupaa muun muassa aloittaa perinteisen luonnonsuojelun roolin nostaminen. Perinteisen luonnonsuojelun uudelleen arvottamisen lisäksi Niinistö aikoo puuttua kaivos- ja turvepolitiikkaan.

Ensin vaimo, sitten mies

Ville Niinistölle kevät oli titteleiden sadekausi. Vain päivää ennen ympäristöministerin salkun avaamista Niinistö sai käteensä puolueen puheenjohtajan nuijan. Nuija sattui Niinistön perheen kannalta sopivasti, sillä puoliso Maria Wetterstrand ei ole enää Ruotsin vihreiden puheenjohtaja.

– On totta, että puheenjohtajuus oli nyt vasta mahdollista. Silloin kuin vaimo oli vielä Ruotsin vihreiden puheenjohtajana, minä kieltäydyin oman puolueeni puheenjohtajaehdokkuudesta. Perhe-elämän kannalta olisi mahdotonta, jos molemmat olisi yhtä aikaa puheenjohtajatehtävissä, Niinistö kertoo.

Suomessa aherretaan kuin hobittien Konnussa

Kesällä vihreä uusi ympäristöministeri aikoo hakeutua tietenkin luontoon, mutta myös lukea. Niinistö onkin ahkera lukemaan eikä hän ujostele tarttua fantasiakirjallisuuden satuihin. Kovana lukijana ja roolipelaajana Niinistö näkeekin Suomessa merkkejä J. R. R. Tolkienin sadusta.

– Suomen kesässä on jotain luonnonläheistä ahertamista kuin hobittien Konnussa. Me ollaan niin maanläheisiä, nautitaan pienistä asioista ja välillä juodaan olutta. Ehkä me olemme vähän hobitteja kesäisin, Niinistö kiteyttää.

Tuskalla ja työllä kokoon kyhättyä uutta hallitusta on nimitetty milloin kirppusirkukseksi, milloin kaikilla mausteilla ryyditetyksi hyytelöksi. Mutta keitä tässä hallituksessa istuu?

Tässä juttusarjassa tapaamme joka arkipäivä yhden uusista ministereistämme. Ministerit pääsevät pohtimaan oman salkkunsa sisältämiä haasteita ja kertomaan myös siitä, mitä kiireisen poliitikon kesänviettoon kuuluu. Sarja lähetetään myös Radio Novassa arkisin kello 12.30.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme